Stora problem efter snöovädret – nu blir det halt

Publicerad 2021-01-23

Snökaoset i norr fortsätter och SMHIs tidigare klass 3-varning i Västerbotten gav sig till känna med ett flertal olyckor under natten.

Snart avtar ovädret, men det betyder inte att man kan pusta ut – i stället blir det halka, på flera håll i landet.

– Det gäller nog att ta det lugnt i trafiken även i Götaland och södra Svealand, där kan blöta väga frysa till, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Snöovädret har ställt till det rejält på flera håll i norra Sverige och under natten har ett flertal olyckor rapporterats.

Bland annat på och vid Högakustenbron och norr om Djäkneboda, mellan Umeå och Skellefteå, har lastbilar blivit stillastående på E4 och påverkat trafiken, som på några ställen under perioder varit avstängd i någon riktning.

Snöröjning i Kovland, Västerbotten, den 21 januari 2021 efter stora snömängder.

Meddela ambulans om det är skottat

Ovädret påverkar även utdelningen av tidningar i Västerbotten, och Tidningstjänst AB meddelade under natten till lördag att tidningsutdelningen kan utebli på vissa håll i länet under lördagen, skriver lokaltidningen Norran.
Under fredagskvällen uppmanade räddningstjänsten i Skellefteå till att inte ge sig ut i trafiken om det inte var absolut nödvändigt, och ambulanspersonal i Västerbotten ber att man ska meddela om det är skottat eller inte på uppfarten när man larmar SOS. Det skriver SVT Västerbotten.

P4 Västerbotten rapporterar att hemtjänsten i Skellefteå hindrats från att göra besök på grund av den enorma snömängden.

Blötsnö i Stockholm. Arkivbild tagen i början av januari 2021.

Snöfallet avtar

SMHI låg under natten kvar med en klass 3-varning för snö som kan leda till mycket kraftig drivbildning i Västerbottens läns kustland och klass 2-varningar i Västernorrlands län och Norrbottens läns kustland för snöfall som kan ge kraftig drivbildning.

Men för den snötokige kan morgonens prognos komma som en besvikelse, för under förmiddagen kommer snöfallet nämligen att avta och varningarna såg under tidig morgon ut att kunna nedgraderas.

– Vi har sett det lugnar ner sig allt mer. För Västernorrlands del har det blivit lugnare både vad gäller nederbörd och vindarna, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Det kommer fortfarande kunna förekomma snö men det ser inte ut att var på varningsnivå, fortsätter hon.

E4 genom Umeå den 12 januari.

Risk för halka

Det förbättrade vädret betyder däremot inte att bilister kan slappna av i trafiken.

– På delar av Norrlandskusten, upp till trakterna kring Umeå, har vi börjat få in regninslag så där är det risk för halka på de kallare vägarna.

Och halkvarningen är inte begränsad till norr, även i de södra delarna finns det stor risk för ishalka.

– Det gäller nog att ta det lugnt i trafiken även i Götaland och södra Svealand, där kan blöta väga frysa till, säger Alexandra Ohlsson.

Olycka på Essingeleden i Stockholm. Arkivbild från 12 januari.

Jackpott! Missa inte expertens miljondrag på
Stryktipset

ANNONS