Nu lämnar Kamala Harris sin plats i senaten

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2021-01-18

Hej Vita huset, på återseende senaten.

Med två dagar kvar till installationen tar USA:s blivande vicepresident Kamala Harris farväl av senaten.

Avskedet sker under måndagen. Demokraten Harris ersätts av partikamraten Alex Padilla, som i nuläget är valansvarig i hennes hemstat Kalifornien, har guvernör Gavin Newsom beslutat.

Padilla blir Kaliforniens första senator som är spansktalande, så kallad hispanic. Men han är också den första mannen att representera delstaten på 30 år. När Harris lämnar senaten finns inte längre någon svart kvinna i kammaren, något Newsom fått viss kritik för, enligt public servicekanalen NPR.

Harris hann inte sitta sin fulla, sex år långa första mandatperiod i senaten. Men under de fyra åren där har den tidigare åklagaren gjort sig känd som en skarp utfrågare av tilltänkta ministrar och domare.

Som vicepresident lär hon dock återvända ofta. Detta eftersom vicepresidenten också är ordförande i senaten och den som kastar den avgörande rösten vid jämna voteringar. Sådana lär det bli gott om i vår eftersom Demokraterna och Republikanerna har 50 platser vardera i kammaren.

Senaten kommer att ha ett pressat schema i vår. Vid sidan av att stifta lagar ska ledamöterna fråga ut och godkänna president Joe Bidens val av ministrar samt hålla riksrätt mot den avgående presidenten Donald Trump.