Läkemedelsverket stoppar solskyddsprodukter: ”Är allvarligt”

Publicerad 2021-05-31

Läkemedelsverket stoppar flera solskyddsprodukter.

Vissa produkter saknar bland annat bevisning för effekt.

Det är viktigt att skydda sin hud från solstrålning och därför är det extra viktigt att de solskyddsprodukter som finns på marknaden fungerar. 

Flera solskyddsprodukter kan ha stora brister, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Det visar en granskning som Läkemedelsverket har gjort.

– Det här är allvarligt. Det är viktigt att skydda sin hud från solstrålning och därför är det extra viktigt att de solskyddsprodukter som finns på marknaden fungerar. Antalet fall av hudcancer har ökat markant de senaste 10 åren. Solskyddsmedel är ett viktigt komplement till kläder, solhatt och skugga, säger Magnus Crona på Läkemedelsverket.

Avråder från dessa produkter

Läkemedelsverkets granskning visade att 6 av 15 produkter saknar bevisning för utlovad solskyddseffekt.

11 av 15 produkter visade sig ha brister i produktmärkningen.

Enligt Läkemedelsverket är det viktigt att solskyddsprodukter ger det skydd som utlovas. Det är också att det är viktigt att produkterna används på rätt sätt, för att ge skydd, enligt Läkemedelsverket.

– Du behöver smörja in dig rikligt innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd. Solskyddsprodukter ska ha märkning på svenska som varnar för riskerna med solning och som beskriver hur produkten ska användas för att få utlovat solskydd. Vi avråder från att köpa solskyddsprodukter som saknar sådan märkning, säger Magnus Crona på Läkemedelsverket.

De ansvariga företagen stoppade frivilligt sina produkter, eller såg till att bristerna åtgärdades, efter att Läkemedelsverket genomfört sina kontroller.

Listan över produkter som kontrollerats.

Följ ämnen i artikeln