Ny nedstängning i Italien: ”Får inte ske igen”

Publicerad 2021-03-15

Drygt ett år efter att Italien först coronastängde är det dags igen.

Nu har tre fjärdedelar av landet satts under hårda restriktioner i väntan på vaccin.

– Varje dos som delas ut är ett steg på vägen ut ur den här krisen, säger hälsominister Roberto Speranza.

Under en ödesmättad presskonferens 9 mars 2020 meddelade dåvarande premiärminister Giuseppe Conte att 60 miljoner italienare sattes i karantän. Den första omfattande coronastängningen i Europa.

– Jag är fullt medveten om allvaret och ansvaret som det här innebär, sa Conte då.

Nu är det dags igen, ett drygt år senare.

– Mer än ett år har gått av den här hälsokrisen men tyvärr drabbas vi igen av en våg av infektioner, säger premiärminister Mario Draghi, rapporterar italienska The Local.

– Minnet av vad som hände är levande hos oss alla och vi kommer göra allt för att det inte ska ske igen.

Premiärminister Mario Draghi.

Italienska nyhetsbyrån Ansa rapporterar om trängsel på många håll under helgen inför de nya restriktionerna som trädde i kraft under måndagsmorgonen. Italiens plan är att införa en ”hård nedstängning” för att bromsa den nya smittvågen samtidigt som de försöker massvacciner för att kunna öppna upp i större omfattningen när många har fått sina doser.

Precis som Sverige har landets vaccinationsprogram försenats på grund av leveransproblem från vaccinleverantörerna.

Uppmanas stanna hemma

Enligt nyhetsbyrån NTB är tre fjärdedelar av landet klassat som ”röd eller orange zon”, de två högsta kategorin med de tuffaste restriktionerna. Alla områden med fler än 250 smittade per 100 000 invånare hamnar på rött.

Invånarna i berörda regioner uppmanas att stanna hemma, förutom om man om ska arbeta eller av hälso- eller nödskäl måste lämna hemmet, skriver TT.

Från måndag skärps även reglerna i landets "gula" områden, där smittspridningen för närvarande är lägre. Förflyttningar mellan städer begränsas kraftigt och restauranger och barer stängs. Sardinien är den enda regionen som undgår restriktioner, då smittspridningen på ön är begränsad.

Folktom strandpromenad i Neapel måndagen den 8 mars.

Restriktionerna ska gälla fram till påsk då hela landet klassas som röd zon under helgen 3 till 5 april och landet går in i ”lock down”.

Över 100 000 människor har dött med covid i Italien under pandemin och landet genomgår sin värsta ekonomiska kris sedan andra världskriget.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS