Här hyllas Donald Trump som en hjälte

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

ORLANDO. Donald Trump har en färsk valförlust och två riksrätter i bagaget.

Men på Cpac – den viktigaste årliga konferensen för konservativa i USA – hyllas han som hjälte.
– Trump slogs för oss, han är just vad vi behöver, säger Christina Brosey, 26.

Donald Trump gör politisk comeback i helgen – på sitt första framträdande sedan flytten från Vita huset väntas han cementera sin roll som Republikanernas ledare.
Men deltagarna på den konservativa konferensen är redan övertygade: De vill se honom som presidentkandidat även 2024.

I mässhallen står en nära två meter hög guldstaty över Trump, som en konstnär rullat dit. Ett par steg därifrån säljer Trump-supportern Ronald Solomon, 61, sina egendesignade kepsar, t-shirts och flaggor. Bland motiven syns Joe Biden porträtterad som diktator.

Statyn är två meter hög.
Foto: John Raoux / TT
Statyn är två meter hög.

Men de mest populära trycken är ”Trump 2024”, eller Trump avbildad som actionhjälten Terminator, med texten ”I’ll be back”.
Det trots att ex-presidenten inte ännu annonserat om han kommer kandidera igen.
– Folk älskar honom, och köper som galna. De vill visa att de stöttar honom och vill att han ska ställa upp på nytt, säger Ronald, och tillägger:
– Försäljningen har bara ökat efter riksrätten.

Trump i rampljuset

Den årliga konferensen Cpac – Conservative Political Action Conference – brukar vara en barometer för Republikanernas riktning framåt.
Här försöker senatorer, guvernörer och kongressledamöter visa framfötterna genom tal och panelsamtal, i hopp om gå igenom bruset för att leda partiet under nästa val.

Men i år överskuggas alla talare av huvudakten på söndag kväll: Trumps återkomst till rampljuset.

Foto: John Raoux / TT
Deltagare fotas vid guldstatyn.

Då väntas han demonstrera sitt järngrepp om republikanerna, mitt i partiets identitetskris som pågår inför öppen ridå; med Trumpismen på ena sidan, och mer traditionella republikaner på andra.

– Låt mig säga så här – Trump kommer inte gå någonstans, sa Trumpallierade Texassenatorn Ted Cruz, på konferensscenen under fredagen, och möttes av jubel.

Foto: John Raoux / TT
Texassenatorn Ted Cruz talade om Trump på fredagen.

De flesta deltagarna på konferensen i Orlando verkar hålla med honom. En av dem, Jonathan Riches, 42, vet åtminstone vad han har för förväntningar på Trumps söndagstal:

– Han kommer annonsera att han kandiderar till president igen 2024, säger Jonathan tvärsäkert.

Väntas prata om valfusk – igen

Redan nu finns en del uppgifter om vad Trump kommer prata om. Dels att han kommer såga Bidens immigrationspolitik, men också att han kommer fortsätta sprida myten om utbrett valfusk.

Jonathan Riches, som bär ett munskydd med texten ”Joe Biden Sucks”, ser sig själv som ett av ex-presidentens största fans.

Han har följt efter Trump till 33 valmöten över hela landet och for nyligen till Palm Beach för att få en glimt av Trump utanför hans hem Mar-a-Lago.

Men varken riksrätten eller kongresstormningen kommer minska Trumps chanser för en ny mandatperiod, enligt Jonathan.

– Han är ”Teflon-Don”! Folk vet att det var en häxjakt. Demokraterna gick efter honom och lät honom inte vara president. Han fick slåss under hela sin administration, säger han.

Foto: Jose Luis Magana / TT
Donald Trump på Cpac 2020.

Även konferensdeltagaren René Borghese, 53, från North Carolina, hoppas att Trump kandiderar igen.

– Han var en bra ledare som gjorde många bra saker för nationen. Han satte Amerika först, det är det vi behöver. Vår ekonomi behöver öppna upp, för det är många amerikaner som lider just nu.

Många tror på påståendet om valfusk

Trumps dominans i partiet löper som en röd tråd genom Cpac. Från scenen upprepas hyllningar till honom, och sju konferensensevent anordnas under rubriker som handlar om valfusk.

Många på Cpac tror att påståendena om valstöld stämmer, trots att domstolarna, USA:s justitiedepartement och FBI gång på gång slagit fast att det inte finns några bevis för det.

Christina Brosey, 26, en sjuksköterska från Maryland, säger att om Trump blir partiets kandidat om fyra år – vilket hon hoppas på – finns en stor chans att han flyttar in i Vita huset för andra gången.

– Jag tror aldrig att han förlorade, jag tror att valet stals från honom. Miljontals amerikaner stöttar fortfarande Trump och jag tror han kan vinna igen.

Favorit bland republikaner

Undersökningar visar att Trump är överlägsen favorit bland republikanska väljare i USA och att de vill att han ska spela en avgörande roll i partiets framtid.
Cpac är ett tydligt bevis på hur snabbt och tydligt Republikanerna ändrat skepnad.

För drygt tio år sedan var Mitt Romney, republikansk senator från Utah, en storfavorit på konferensen, som vann informella omröstningar om vem som borde leda partiet under fyra separata år.

Foto: Jacquelyn Martin / TT
Trump på Cpac 2020.

Den här gången är han inte ens välkommen på konferensen. Det efter att han, som uttalad Trump-motståndare, röstat för att fälla Trump i riksrätt två gånger.

Konferensdeltagaren Christina Brosey säger att orsaken till att partiet skiftat så mycket på bara ett par år, beror på att hon anser att den amerikanska livsstilen är under attack. Att skydda deras levnadssätt, kräver tuffa ledare.

– Vi har haft sådana som John McCain och Mitt Romney, och den typen av personer har misslyckats varje gång. När de får lite makt, viker de sig. Sådan är inte Trump. Han slogs för oss. Det är vad vi behöver.

Publicerad:

LÄS VIDARE