Underjordiska upptäckten oroar forskarna: Ett fruktansvärt misstag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Över hela världen planteras träd som en sista minuten-lösning mot det annalkande klimathotet.

Men ny forskning visar att medan träden binder koldioxid i luften så frigörs mer under jorden.

– Den globala uppvärmningstakten kan vara högre, säger forskaren César Terrer.

Jord kan ha sämre koldioxidbindande förmågor än vi trott. Det visar en ny studie från Stanforduniversitetet i Kalifornien, USA som publicerats i tidskriften Nature. Det betyder att människans avtryck i form av växthusgaser inte absorberas lika väl av jorden som forskningsvärlden förlitat sig på – vilket kan resultera i en ännu snabbare global uppvärmning än befarat.

Träd absorberar en mängd koldioxid som släpps ut. Men den nya studien, baserad på över hundra experiment, visar att medan en viss mängd binds av träden så frigör dess rötter upp till tre gånger så mycket koldioxid under jorden.

Trädplantering ett misstag

– Vi insåg att när den ökade mängden koldioxid ökar växtligheten så minskar jordarnas förmåga att binda kol. Det är en väldigt viktig slutsats, säger César Terrer, forskningsledare till The Guardian.

När koldioxiden i luften ökar växer träden bättre. Detta innebär fler och större rötter – vilket är anledningen till att markens kolbindning kan bli sämre. Om marken inte kan absorbera lika mycket växthusgas i framtiden så riskerar den globala uppvärmningen att gå ännu snabbare än i dag.

César Terrer beskriver sig själv som oroad över resultaten eftersom lösningarna som ofta föreslås mot klimatkrisen skulle vara mer eller mindre verkningslösa.

– Det som bekymrar mig mycket med debatten i dag är att människor föreslår att vi ska plantera träd på grässlätter, savanner och tundror, säger César Terrer till the Guardian.

– Det skulle vara ett fruktansvärt misstag, säger han.

Foto: Mikael Fritzon / TT
Trädplantering utanför Oskarshamn i Sverige. Arkivbild.

Måste stoppa utsläppen

Flera forskare beskriver rapporten som en varning till de som tror att klimatkrisen kan lösas genom försök att binda upp koldioxiden vi släpper ut, i stället för att sluta producera den.

”Inte bara eftersom nuvarande klimatmodeller ignorerar påverkan av näringsvärden, men också för att de överskattar mängden kol som kan isoleras i jordmassan, särskilt i skogsmiljö,” skriver Nature som kommentar till publiceringen.

– Om vi verkligen vill hindra den globala uppvärmningen så måste vi stoppa utsläppen, för ekosystemen kan bara ta upp en bråkdel av allt koldioxid som släpps ut, säger César Terrer.

Publicerad:

LÄS VIDARE