SKR om vaccinstoppet: Ett enormt avbräck

Minst 50 000 Astra-doser står och väntar

Uppdaterad 2021-03-20 | Publicerad 2021-03-19

Sverige har fortsatt valt att pausa vaccineringarna med Astra Zeneca – trots att EMA gett grönt ljus.

Över 50 000 vaccindoser står nu redo och inväntar Folkhälsomyndighetens beslut.

– Det är ett enormt avbräck, säger Emma Spak på SKR.

Beskedet att Sverige pausar vaccineringen med Astra Zenecas covid-19 vaccin kom på tisdagsmorgonen, efter att misstänkta allvarliga biverkningar inrapporterats.

Under torsdagseftermiddagen meddelade dock den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att man trots biverkningarna ger grönt ljus för fortsatt bruk av Astra Zenecas vaccin.

Folkhälsomyndigheten uppgav ändå på en presskonferens kort därefter att man ” i lugn och ro vill ta del av utredningsmaterialet” och därmed väntas lämna besked först under nästa vecka.

– Folkhälsomyndigheten behöver nu några dagar för att analysera den här situationen och hur vaccinet kan användas i Sverige, säger generaldirektör Johan Carlson.

Emma Spak.

Måste hinna förbereda sig

Emma Spak på Sveriges kommuner och Regioner, SKR, säger till Aftonbladet på fredagen att man i nuläget inte har någon ytterligare information om när ett besked kan tänkas komma.

– Vi uppfattar också att de har flaggat för att man ska återkomma under nästa vecka, och att man nu ska göra en fördjupad analys av underlaget av dessa misstänkta allvarliga biverkningar.

Hon poängterar dock att det är väldigt viktigt att ansvariga myndigheter nu får möjlighet att kika igenom underlaget och på så sätt fatta sitt beslut på goda grunder.

– Självklart är det viktigt att det blir rätt med både säkerheten och trovärdigheten när det kommer till vaccinationsarbetet. Samtidigt har vi på SKR lyft att det också är viktigt att regionerna får besked i god tid, så att de hinner förbereda sig och kan planera ordentligt.

Över 200 000 har fått Astra

Fram till i torsdags hade totalt 1 255 364 vaccinationer genomförts i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten i sin statistik.

Av dessa hade 883 561 personer fått dos 1 och 371 803 personer fått dos 2.

Fram till i onsdags hade totalt 209 000 personer vaccinerats med Astra Zenecas vaccin, enligt Läkemedelsverket.

På frågan hur många individer som nu drabbas av pausen säger Emma Spak att det i nuläget inte finns någon sammanställd information över detta. 

– Under vecka 10 kom det totalt 128 800 doser av Astra Zenecas vaccin och under vecka 11 var det planerat för 52 800 doser. En del av vaccinet som kom under vecka 10 har använts under den veckan och även vecka 11, men det är svårt att säga exakt hur många individer som har påverkats.

– Men ser man på totalen så kom det totalt 261 000 doser under vecka 10, och då står ju Astra Zeneca för knappt hälften av dem.

– Så det är ett enormt avbräck.

Läkemedelsverket: Står bakom EMA

Inte heller Läkemedelsverket kan svara på hur många individer som drabbas, eller när ett besked om vaccinet kan komma.

Men enligt Maja Marklund, direktör för verksamhetsområdet Användning på myndigheten, har man en nära och löpande kontakt med Folkhälsomyndigheten, som är den myndighet som i slutändan fattar beslut om huruvida Astra Zenecas vaccin kommer att fortsätta användas i Sverige eller inte.

– Om ingenting nytt framkommer, ny data eller information, så står vi på Läkemedelsverket fortsatt bakom EMA:s beslut. Vår roll till Folkhälsomyndigheten i den här frågan är mer rådgivande, men det förs såklart diskussioner på alla nivåer just nu, och vi hjälper varandra.

På frågan hur det kommer sig att vissa länder valt att fortsätta vaccineringarna efter EMA:s besked medan Sverige avvaktar, säger Maja Marklund att det kan finnas flera olika anledningar:

– Dels kan man har haft ett annat resonemang redan innan EMA:s beslut, hur man exempelvis skulle agera utifrån olika scenarier. Det kan även handla om vad man har för andra möjligheter, hur det nationella läget bedöms, folkhälsan, hur tillgången till andra vaccin ser ut och så vidare. Sådant gör att olika länder kan komma till olika ståndpunkter.

”Går igenom allt med luskam”

Vidare poängterar hon att Läkemedelsverket noggrant följer alla misstänkt biverkningar som anmäls till myndigheten.

– Som exempelvis de här svenska fallen som dykt upp i media, de är kända hos oss. Allt som inrapporteras samlar vi ihop och tittar på, det finns en hel enhet som arbetar med detta och går igenom allt med luskam för att man inte ska missa något.

Att många av utredningarna kan gå väldigt snabbt menar hon inte beror på slarv.

– Tvärtom. Det har att göra med att det finns så stora mängder data och bra verktyg för att hantera detta, och som gör att vi kan upptäcka ett så pass litet antal, för att det sticker ut, väldigt fort.