M kräver att vårdpersonal ska vaccinera sig

Lars Larsson/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-01-15

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att alla i vården som har kontakt med riskgrupper ska vaccinera sig, eller fundera på att byta jobb eller acceptera omplacering.

Vård- och omsorgspersonal som inte vaccinerar sig bör byta jobb eller omplaceras. Det anser Moderaterna som vill se en stor vaccinationskampanj nu. Även KD och C oroas över bristande vaccinationsplaner.

Inför partiledarsamtalen som hölls med regeringen på fredagen krävde M-ledaren Ulf Kristersson nationella riktlinjer för hur regioner, kommuner och arbetsgivare ska agera om till exempel personal på äldreboenden inte låter sig vaccineras.

– Det kan man inte låta varje arbetsgivare själv sköta, regeringen måste ge Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att skapa tydliga riktlinjer, säger han.

Moderatledaren är livrädd för att det ska vara upp till varje arbetsgivare att dra upp riktlinjer, med risk för flera hundra olika versioner med kaos som resultat.

Kan inte tvinga

Enligt lagen går det inte att tvinga en anställd att vaccinera sig och den enskilde är inte heller skyldig att uppge om han eller hon är vaccinerad. Däremot kan en arbetsgivare när en person anställs kräva ett vaccinationsintyg.

Moderaterna anser att den som säger nej till att vaccinera sig då ska fundera på att byta jobb eller att acceptera omplacering.

Moderaterna kräver också att regeringen drar i gång en bred informationskampanj om vaccinet. Information i början på pandemin nådde inte ut i exempel utanförskapsområden på grund av sådant som språkproblem eller att det inte prioriterades, enligt Kristersson.

V: Sluta bunkra

Vänsterpartiet, som vill se ett stopp för utförsäljningar och privatiseringar inom vården under pandemin, tycker det är viktigt att regionerna fortsätter vaccinera – trots att Sverige får färre vaccindoser nästa vecka.

– Det är viktigt att regionerna sköter det på ett bra sätt, att man slutar bunkra vacciner. Det måste ut, och prioriterade grupper måste få företräde, så det inte går till sjukhusledningar eller de med privata sjukvårdsförsäkringar, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till TT efter mötet.

Centerpartiet och Kristdemokraterna vill ha svar från regeringen om det finns en hållbar plan för massvaccineringen, utan risker för bakslag.

– Alla hinder för massvaccinering måste undanröjas för att undvika vårens senfärdighet med testning och spårning, säger Centerledaren Annie Lööf och oroar sig för att bara distriktssköterskor och barnsjuksköterskor ska vara de som har rätt att ge vaccin.

"Ta hjälp av försvaret"

Centern kräver därför att regeringen ger ett uppdrag att snabbutbilda andra sköterskor för att möta behovet. Det måste bli slut med att regionerna sparar vaccindoser, statistiken måste komma i gång ordentligt och Försvarsmaktens utsträckta hand om hjälp med vaccineringen måste tas emot.

Kristdemokraterna vill se en öppet redovisad nationell plan för vaccineringen. Partiledaren Ebba Busch oroar sig för hur samhället ska klara den enorma uppgiften, inte minst den tredje vaccinationsfasen när uppemot sex miljoner människor ska få sprutan i maj och juni.

– En av coronakommissionens stora kritikpunkter var bristen på statlig styrning. Vi har inte råd att göra om samma misstag igen, säger KD-ledaren Ebba Busch till TT.

Regeringen måste försäkra sig om och säkerställa att regionerna har realistiska planer för vaccineringen och göra möjligt för alla, om det så är apotek eller Försvarsmakten, att hjälpa till.