Linda Hjertén återvänder till Aftonbladet

Publicerad 2021-01-08

Linda Hjertén gör comeback på Aftonbladet. Hon blir profilerad reporter med uppdrag att stärka och utveckla kriminaljournalistiken.

– Det finns så många historier där ute som jag vill berätta om och jag ser fram emot att åter få göra det i Aftonbladet, säger Linda Hjertén.

För många av Aftonbladets läsare är Linda Hjertén ett välkänt namn. Hon kom till tidningen redan 2002 och var i många år en av tidningens mest kända reportrar. De senaste fyra åren har hon haft olika chefsroller på Dagens Nyheter, nu senast som chef för Stockholmsredaktionen.

”Jag är väldigt glad”

I mars blir hon åter en av Aftonbladets stora profiler och kommer att synas i alla olika format: live, nyhetsartiklar, tv och podd. Hon blir också ett starkt tillskott i den satsning som görs inom Aftonbladets prenumerationstjänst Plus.

– Jag är väldigt glad över att komma tillbaka till Aftonbladet som ju ändå är tidningen där jag började mitt yrkesliv. Jag har haft några fantastiskt spännande år på DN som nyhetschef. Men längtan efter att skriva och att möta människor, framförallt inom mitt område kriminaljournalistik, har växt sig allt starkare, säger Linda Hjertén.

Linda Hjertén gör comeback på Aftonbladet. Hon blir profilerad reporter med uppdrag att stärka och utveckla kriminaljournalistiken.

Kriminaljournalistiken har historiskt en viktig roll i kvällstidningens mix, och den är inte minst relevant i dag som en del av samhällsbevakningen. Nu satsar Aftonbladet på att utveckla området i alla kanaler.

– Kriminaljournalistik är ett ämne jag brunnit för så länge jag kan minnas. Hur brottsligheten förändras säger så mycket om hur det är ställt i samhället och om hur vi mår. Att i den mån det går att kunna förklara dels vad brotten gör med de som drabbas, och vad som ledde de som begår dem att göra det, är både viktigt och intressant, säger Linda Hjertén.

”Viktigt att visa de som drabbas”

Hon har under åren bevakat många större kriminalfall, ofta under en längre tid.

– Men de intervjuer jag framförallt minns är de jag gjort med människor som drabbats av kriminalitet. Som Hagamannens offer, anhöriga till mördade och personer som fått långvariga skador av ett knytnävsslag på fyllan. Jag tycker det är så viktigt att visa de som drabbas och att höra deras röster, det är bara de som kan få oss andra att förstå allvaret, säger Linda Hjertén.

Aftonbladets redaktionschef Karin Schmidt är glad att Linda Hjertén kommer tillbaka.

– Hon är en stjärna med bred erfarenhet både i reporterrollen och som arbetsledare, både från kvälls- och morgontidning. Hon har den unika kombination av värme och skärpa som gör Aftonbladet till Aftonbladet, säger Karin Schmidt.

Att Linda Hjertén nu rekryteras tillbaka till Aftonbladet är en del i en större satsning på den engagerande journalistiken.

– Vi rekryterar just nu till flera roller, både redaktionellt och på produkt- och affärssidan. Vi rustar Aftonbladet för de kommande åren med en digital utveckling som går i rasande tempo. I hjärtat av våra satsningar ligger journalistiken och jag ser fram mot att Linda Hjertén åter blir en del av den, säger Lena K Samuelsson, Aftonbladets chefredaktör och vd.