Ktvå slår upp portarna i Uppsala

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den älskade musikpuben Katalin and all that jazz har fått ett syskonställe. Ktvå slår upp portarna idag. Det blir en loungigare mötesplats i en miljö med kristallkronor och flygel.

– På många sätt är det motsatsen till Katalin, säger ägaren Katalin Varga.

Men jazz utlovas även här.

Katalins systerställe Ktvå slår upp dörrarna efter en lång tids väntan.
Foto: Joanna Gorecka
Katalins systerställe Ktvå slår upp dörrarna efter en lång tids väntan.

Ktvå har egentligen stått klart i över ett år och krogen invigdes under pompa och ståt förra hösten – med en hitflugen Victoria Tolstoy och ymnigt med bubbel. Men krogen slog aldrig upp portarna för gäster. Tills nu.

– Vi tänkte: vi öppnar i november, sen januari, eller nej – februari. Och sen kom corona och golvade oss totalt, sparkade undan benen på all verksamhet. Men nu är det dags, säger Katalin Varga som äger både Katalin och Kt

Katalin and all that jazz har varit ett av Uppsalas klassiska vattenhål för musikälskare sedan öppningen, år 2000. Här har Håkan Hellström, Rolling Stones-basisten Bill Wyman och Laleh uppträtt och lördagsjazzen har blivit ett populärt inslag på Uppsalabornas kulturkarta.

Foto: Joanna Gorecka
Elizabeth Agh och Katalin Varga.

”Ville först att det skulle bli en skobutik”

Den 1 oktober öppnar Ktvå för gäster och man hoppas, på grund av pandemin, på "lagom mycket gäster". Även här kommer musiken flöda – iallafall ibland. Flygeln var det första som inrättades i de nya, avlånga lokalerna, som känns som en slags korsning mellan ett schweizeri och en lounge.

Vägen till öppning har varit snårig. Lokalen, som är belägen mellan UKK och Katalin, stod tom länge.

– Den var avsedd för diverse aktiviteter som aldrig blev av. I ett svagt ögonblick sa jag att jag tar det. Först tänkte jag att det skulle bli en skoaffär. Jag älskar verkligen skor, berättar Katalin Varga.

Foto: Joanna Gorecka
Ingemar Brandt stämmer flygeln på Ktvå.

Motsatsen till Katalin

Men det blev istället en krog, som har byggts upp tillsammans med Elizabeth Agh, som Katalin Varga beskriver som "min högersida, min vänstersida och hela min hjärna".

– Det blir inget festställe, snarare ett samlingsställe som funkar bra för kanske en after work. Förhoppningen är att ställena kompletterar varandra. Det är en annan sorts mötesplats, säger Elizabeth Agh.

– Det är verkligen motsatsen till Katalin, som är en otroligt ruffig lokal – som jag verkligen, verkligen älskar, det gör vi båda. Men Ktvå är något helt annat. Det är mer ett ställe för drinkar och samtal, eller en kopp kaffe, säger Katalin Varga.

Foto: Joanna Górecka
Therese Grabe Hedin och Mathias Forsgren kommer att driva den nya restaurangen.

Lokalt och närodlat i fokus

Fokus på det nya stället är på lokalt och närodlat. Det kommer att drivas av trion Therese Grabe Hedin, Mathias Forsgren och Mathilda Johansson Werre.

– Det känns roligt och europeiskt med en sån här kombo som är både restaurang, kafé och bar, säger driftschef Therese Grabe Hedin. Mathias Forsgren instämmer och tillägger:

– Det är ju svårt att veta när man öppnar i coronatider. Kommer det att komma fem personer eller femtio? Vad ska vi förbereda inför? Kommer vi att stå och stampa eller behöva åtgärda trängsel? Men det är väldigt roligt att äntligen komma igång.

Publicerad:

LÄS VIDARE