Karl Hedin åtalas i omtalad jaktbrottshärva

TT

Publicerad 2020-09-25

Två personer, däribland Karl Hedin, åtalas för grovt jaktbrott misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Fyra personer, en av dem företagsledaren Karl Hedin, åtalas nu vid Västmanlands tingsrätt efter en stor utredning av en omtalad jaktbrottshärva i Västmanland.

"Detta är ett ärende som engagerat många under lång tid. Det har varit många turer under resans gång men nu får tingsrätten värdera den bevisning som åberopas", säger Lars Magnusson, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Två personer, däribland Karl Hedin, åtalas för grovt jaktbrott misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Ytterligare en man och en kvinna åtalas, tillsammans med Karl Hedin, för att vid ett annat tillfälle ha hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg.

För det åtalas Hedin och mannen för förberedelse till grovt jaktbrott, medan kvinnan åtalas för medhjälp till det.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Två personer, däribland Karl Hedin, åtalas för grovt jaktbrott misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Trassliga turer

Turerna i jaktbrottshärvan kring Karl Hedin har varit många och trassliga och tog sin början i slutet av oktober 2018.

Efter en tids spaning slog polisen till och grep och anhöll fyra personer misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. Enligt åklagaren skulle en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp hade inte hittats.

Polisen kom de misstänkta jägarna på spåren genom ett tips och hade innan gripandena jobbat med utredningen i flera månader. Gruppen misstänktes för att ha illegalt jagat och dödat lodjur och varg.

Anmälde åklagaren

Polisen hade bland annat använt sig av hemlig telefonavlyssning för att avslöja den illegala jakten. Efter att samtliga misstänkta släppts på fri fot efter omkring en månad i häktet polisanmälde Karl Hedin åklagaren Lars Magnusson.

Polisanmälan gällde främst den avlyssning som bedrivits mot de misstänkta. Enligt Hedin hade åklagaren begått tjänstefel när han använde sig av åtgärden eftersom straffvärdet på brottet inte var tillräckligt högt för att motivera det.

Anmälan mot Lars Magnusson lades dock ner av särskilda åklagarkammaren.

Välkänd profil

Den 70-årige Karl Hedin är en välkänd profil inom näringslivet. Han är ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin, som bland annat driver en bygghandelskedja, sågverk samt förädlar skog.

Han har också gjort sig känd som en aktiv debattör i vargfrågan, kritisk till den förda rovdjurspolitiken och förespråkare för en minskad vargstam. Han har föreläst om detta, och skrivit flera böcker på temat.