Svemester för nio av tio – så tillbringade vi coronasommaren

Publicerad 2020-09-10

Borta bra men hemma bäst – i alla fall under en pandemi.

Bara två procent av drygt tusen tillfrågade svenskar reste i år utomlands under semestern.

Detta enligt en ny undersökning om coronasommaren 2020.

Nästan nio av tio tillfrågade tillbringade sin sommarsemester i Sverige. Majoriteten av dem, sex av tio, lämnade inte ens hemmet.

Det är resultatet av en Novus-undersökning som Landshypotek Bank beställt.

Av dem som stannade hemma i sin vanliga bostad är de flesta villaägare. Men en fjärdedel av de som inte reste utomlands säger att de istället rest mer inom Sverige än de brukar göra under sommarsemestern.

Att upptäcka svensk natur och nya utflyktsmål, både i närområdet och i resten av Sverige, tycker många var det bästa med coronasommarens ofta påtvingade hemmasemester.

Tryggheten och det enkla med att stanna inom rikets gränser var också en fördel, enligt en tredjedel av de tillfrågade.

Människor solar och badar vid Mälarhöjdsbadet.

Fler ungdomar längtar bort

De flesta verkar dessutom ha haft det bra i sommar. Drygt åtta av tio kan tänka sig att tillbringa semestern i Sverige även nästa år. Hemestern var särskilt populär bland dem mellan 30 och 49 år. Detta gäller även äldre personer vars barn fortfarande bor hemma och nästan alla, 95 procent, av de som äger en fritidsbostad.

– Jag tror att det här kan ha varit sommaren då många upptäckte en del av allt det fina som finns att besöka i både hemtrakten och andra delar av Sverige, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank, som beställt undersökningen.

– Att man med hemmet som trygg utgångspunkt gärna skulle spendera även nästa sommar i landet tror jag kan tolkas som att fler svenskar fått mersmak för både hemester och svemester.

Många fritidshusägare stannade gärna hemma.

Ungdomar mellan 18 och 29 år vill däremot utomlands i något större utsträckning. I den åldersgruppen tycker nästan en femtedel att det är svårt att tänka sig att stanna i Sverige under sommaren 2021.
 
Undersökningen (gjord 27 augusti–1 september) baseras på svar från 1 047 personer mellan 18 och 79 år. 14 procent svarade att de inte haft semester ännu eller att de inte skulle ha någon. Bara 2 procent svarade att de rest utomlands.

PODD Experten om riskerna

Aftonbladet Daily pratar med Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemilogi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

15 miljoner i jackpott på Stryktipset – missa inte expertens
analys