Tio gånger högre risk för blodproppar av covid-19 än Astra-vaccin

Professor: Har aldrig varit något problem

Publicerad 2021-04-16

Risken att få en blodpropp efter covid-19 är tio gånger högre än att få samma komplikation efter vaccinering, visar en ny studie gjord vid Oxfords universitet.

Forskarna såg också att Astra Zenecas vaccin var likvärdigt Pfizers och Modernas när det gäller biverkningar.

De senaste dagarna har debatten kring Astra Zenecas vaccin gått hög. Efter Danmarks beslut att sluta använda läkemedlet rasade många läsare i Aftonbladets live-rapportering.

Flera var kritiska till att vaccinet fortfarande är tillåtet i Sverige och krävde ändring av strategin.

Men nu kan Oxfords forskare möjligen gjuta olja på vågorna, i alla fall gällande risken för blodproppar.

Studien, som gjordes på flera hundra tusen patienter, har beräknat risken för att drabbas av blodpropp efter vaccinering respektive efter covid-19-infektion.

Slutsatsen: Risken att drabbas av blodpropp efter genomgången sjukdom var ungefär hundra gånger högre jämfört med den hos en frisk person, och tio gånger högre jämfört med den som tagit sin vaccinationsspruta.

Men inte nog med det – skillnaderna mellan vaccinen visade sig vara försumbar. Ungefär 4 personer på en miljon människor fick komplikationen efter injektion med Modernas och Pfizers vaccin. Motsvarande siffra för Astra Zeneca var 5 på miljonen – alltså i stort sett densamma.

Ampuller med Covid-19 vaccin från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca.

Kombinationen är problemet

– Blodproppar är inte problemet med något av de här vaccinen. Det har man konstaterat tidigt. Problemen som Astra Zeneca och Janssen har haft har varit biverkningar hos personer som lider av en kombination av blodproppar och låga halter av blodplättar i en och samma person. Den här studien har inte tittat på den problematiken, säger Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet i Solna.

– Det är en väldigt sällsynt biverkning, men allvarlig om man får den. Därför har man inte vela tona ner risken.

Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet i Solna.

Läkemedlen visade sig i den här studien skydda även yngre personer från blodproppar.

Däremot var risken att drabbas efter covid-19 rejält förhöjd, något som vissa experter hoppas ska leda till en förnyad diskussion om vem som bör vaccineras med vilket preparat.

”Själva infektionen bidrar”

– Det är viktigt att trycka på att de som får covid-19 har en högre risk att få just blodproppar. Själva infektionen bidrar till bildandet av blodproppar, säger Ali Mirazimi.

Pfizer bemötte studien med ett uttalande där man skrev att läkemedelsföretagets egna data inte påvisar någon förhöjd risk att drabbas av komplikationen, varken hos friska eller patienter som lider av en för låg halt av blodplättar.