Forskare: Så kan biverkningen av Astra-vaccinet behandlas

Publicerad 2021-04-14

Ett fåtal som vaccinerats med Astra Zenecas covidvaccin har drabbats av en ovanlig livshotande biverkning.

Forskare i Tyskland och Österrike, samt i Norge, har nu hittat en behandling som skulle kunna förhindra fler dödsfall.

– Det är något som sjukvårdspersonal i Sverige inte alltid känner till, säger Norbert Lubenow, docent och överläkare transfusionsmedicin, vid Akademiska sjukhuset.

I går berättade Aftonbladet om 61-åriga Christina som dött efter att ha fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Mycket tyder på att hon drabbats av en ovanlig biverkan där det bildas mycket antikroppar efter vaccineringen. Effekten blir att nivån av blodplättar i blodet sjunker och det uppstår blodproppar. Tillståndet är mycket ovanligt – av 25 miljoner människor som vaccinerats har hittills 18 dödsfall rapporteras som misstänks vara kopplade till vaccinet, enligt de rapporter som finns.

Forskare föreslår behandling

Tillståndet påminner om en ovanlig biverkan som även kan uppstå av läkemedlet heparin, som kallas autoimmun heparininducerad trombocytopeni. Då sänks nivån av blodplättar i blodet och tromboser, det vill säga blodproppar, uppstår.

En grupp forskare från Tyskland och Österrike har tittat närmare på biverkningen och föreslår nu en behandling som potentiellt skulle kunna förhindra dödsfall för dessa patienter.

– De föreslår att man använder intravenöst immunoglobulin. Det är något som folk som jobbar inom vården inte känner till, säger Norbert Lubenow, docent och överläkare transfusionsmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Forskare från Tyskland och Österrike har tittat närmre på de svåra biverkningarna. Arkivbild.

Studien har publicerats i prestigefyllda The New England journal of medicine. Forskarna har tittat på 11 personer som fått den sällsynta men allvarliga biverkningen. Av dem var 9 kvinnor, mellan 22 och 49 år gamla. Alla utom en, som fick en dödlig hjärnblödning, drabbades av ovanliga blodproppar.

Lovande resultat

Forskarna såg en förbättring hos de patienter som behandlats med intravenöst immunoglobulin. Då minskade koaguleringen i blodet. De är försiktiga i sina antagande eftersom studien är liten men menar att det kan tyda på att behandlingen har effekt.

De höjer däremot ett varningens finger för att använda läkemedlet heparin för att behandla patienterna, då det kan få motsatt effekt.

Även forskare i Norge har hittat tecken på att immunoglobulin kan rädda patienter som drabbats efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin. Av fem fall som studerats i Norge fick de två som överlevde immunoglobulin och prednisolon (ett kortisonpreparat).

– I de här sällsynta fallen, där nybildade antikroppar i samband med vaccinationen leder till trombocytopeni och tromboser, verkar intravenöst immunoglobulin kunna skyddar patienternas trombocyter från aktivering. Detta kan leda till minskad trombosbenägenhet och en normalisering av antalet trombocyter säger Norbert Lubenow.

Studierna har varit lovande.

Norbert Lubenow förklarar att det är väldigt viktigt att all vårdpersonal känner till att denna behandlingsmetod kan användas mot den ovanliga biverkningen. Även om det ännu inte finns en stor studie som slår fast effektiviteten.

– Antagligen kommer det aldrig vara möjligt att göra en tilläckligt stor studie som bevisar hur effektivt det är. Men så är det även med andra mediciner vi använder. Men det här är ändå det bästa man kan rekommendera just nu, säger Norbert Lubenow.

Några människor har fått biverkningar efter att ha tagit Astra Zenecas vaccin.

PODD Varumärket Astra Zeneca

Aftonbladet Daily med Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkesexpert vid Handelshögskolan i Göteborg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen