Milisens plan: Kidnappa guvernör Whitmer och ”åtala” henne

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

FBI har sprängt en milisgrupp i Michigan.

I månader ska de ha planerat inför och utfört avancerade spaningsuppdrag för att kidnappa guvernör Gretchen Whitmer.

För att ”ställa henne inför rätta”.

Innan presidentvalet i november skulle gruppen ”Wolverine Watchmen” kidnappa Michigans guvernör, demokraten Gretchen Whitmer.

Milismännen hade planerat kidnappningen i månader.

Enligt FBI ska gruppens medlemmar ha utfört spaningsuppdrag mot Whitmers fritidshus i Antrim county i såväl augusti som september, skriver New York Times.

Gruppen ska till och med ha genomfört testkidnappningar och planerat att spränga en bro i närheten av fritidshuset som avledningsmanöver.

– Ta henne, mannen. Ta den jävla guvernören, ska den misstänkte Adam Fox ha sagt enligt domstolshandlingar.

– När vi tagit henne, grabben, då är det över.

Michigans guvenör Gretchen Whitmer.
Foto: TT
Michigans guvenör Gretchen Whitmer.
Foto: Matthew Dae Smith / TT
Enligt FBI ska gruppens medlemmar ha utfört spaningsuppdrag mot Whitmers fritidshus i Antrim county

Planen ska ha varit att föra guvernören till en ”säker plats” i Wisconsin. Där ska gruppen ha tänkt hålla vad de beskrivit som en rättegång där Gretchen Whitmer skulle stå till svars.

Sju män är misstänkta för kidnappningsplanerna, ytterligare sex är gripna för delaktighet i planerna som stoppades under natten mot torsdagen. Då slog FBI och lokala polisstyrkor till på platser över hela staten Michigan.

Sent på torsdagen, svensk tid, fortsatte insatsen i den lilla staden Munith där milisgruppen ska ha haft en bas för sin terrorverksamhet. Där ska de ha genomfört militärliknande övningar, byggt improviserade bomber och haft skjutövningar.

FBI ska ha kommit milisgruppen på spåren under sommaren efter att ha upptäckt deras kommunikation i sociala medier och i krypterade appar, skriver AP. Enligt domstolsdokument ska den federala polisen ha samlat bevis mot gruppen bland annat genom källor inom milisgrupper och även agenter som arbetat under täckmantel inom sfären kring Wolverine Watchmen.

Foto: Kent County Sheriff/ AP/ TT
Adam Fox, 37, pekas ut som drivande i terrorplanen, enligt lokala medier.

Adam Fox, 37, pekas ut som drivande i terrorplanen, enligt lokala medier. 37-åringen ska enligt människor som känner honom ha varit ”pressad av karantänen” som införts i staten till följd av coronapandemin, uppger WoodTV9.

Fox ska ha varit regeringskritisk och även rädd för att ”demokraterna skulle ta hans vapen”.

Guvernör Gretchen Whitmer ska ha blivit hatad i högerextrema kretsar för de stränga coronaåtgärder hon vidtog under pandemin i våras. Det ledde bland annat till att en beväpnad grupp i protest tog sig in i staten Michigans huvudstadbyggnad i Lansing.

En väpnad protest som stöddes av Donald Trump som twittrade ”Frita Michigan”.

De sju män som misstänks för att ha planerat kidnappningen riskerar livstids fängelse om de döms.

– De gripna individerna är misstänkta för att ha försökt hitta hemadresser till polisanställda i syfte att göra dem till måltavlor, för att ha hotat med våld för att starta ett inbördeskrig samt planerat och tränat för en operation där de tänkt attacker Michigans huvudstadsbyggnad, och för att kidnappa myndighetsanställda. Bland annat Michigans guvernör, säger Michigans statsåklagare Dana Nessel.

– Det här är något annat politiska meningsskiljaktigheter och passionerade åsikter, en del av de här grupperingarnas mål är helt enkelt att skapa kaos och skada andra.

Foto: Antrim County Sheriff/ AP/ TT
Milismännen hade planerat kidnappningen i månader.
Foto: Antrim County Sheriff/ AP/ TT
Milismännen hade planerat kidnappningen i månader.
Foto: Antrim County Sheriff/ AP/ TT
Milismännen hade planerat kidnappningen i månader.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN