Nytt vaccinkaos i Stockholm – tusentals lediga tider

Uppdaterad 2021-04-08 | Publicerad 2021-04-07

Tusentals stockholmare väntar ivrigt på vaccin.

Trots det finns det just nu fler än 6 600 lediga tider på regionens vaccinationsmottagningar.

– Jag vill uppmana de som har möjlighet att boka en tid hos våra fyra vaccinationsmottagningar, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Sedan knappt två veckor är vaccineringen för personer födda 1946 eller tidigare öppen i Region Stockholm.

Som Aftonbladet tidigare har uppmärksammat har vaccineringen av äldre stockholmare gått som mest långsam i hela landet, och under påskafton fanns det cirka 1 000 obokade vaccintider på vaccinmottagningen på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Samtidigt nekades personer födda år 1947 vaccination – trots att de kunde boka tid.

Ödsligt utanför vaccineringen på påskafton då det, precis som nu, fanns flera lediga tider.

Fler än 6 600 lediga tider

Under påskhelgen sa Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg till Aftonbladet att han tycker att regionen har informerat brett om möjligheterna, men att man kommer att se över varför så många tider inte utnyttjades.

Men på onsdagen meddelade regionen att det trots den senaste tidens mediebevakning kring frågan just nu finns fler än 6 600 lediga tider under vecka 14.

– Vi har hög takt i vaccinationerna nu och jag vill uppmana de som har möjlighet att boka en tid hos våra fyra vaccinationsmottagningar, säger Magnus Thyberg i ett pressmeddelande.

De fyra vaccinationsmottagningar är ett komplement till husläkarmottagningarnas vaccinationer mot covid-19 och ligger i Älvsjö, Täby, Solna och i Stockholms innerstad.

Måste ha bank-id

Samtidigt poängterar Magnus Thyberg att det inte finns några drop-in tider, utan att vaccinationstiden måste bokas via appen Alltid öppet, som kräver mobilt bank-id, vilket många äldre ofta saknar.

Under vecka 13 har Region Stockholm börjat skicka ut brev med instruktioner till gruppen 75–79 år om hur man bokar tid utan bank-id.

Brevet skickas ut i omgångar och beräknas nå mottagarna under vecka 14 och vecka 15.

Efter SLL:s besked har flera upprörda läsare hört av sig till Aftonbladet.

Många beskriver situationen som ”obegriplig” och ”provocerande”.

”VÄLDIGT provocerande att läsa om alla vaccinationstider som finns när man tillhör en grupp som borde fått vaccin men inte fått något” skriver en läsare.

SLL: Hänger på EMA:s besked

Aftonbladet har under dagen försökt komma i kontakt med vaccinsamordnaren Magnus Thyberg, som via pressansvarige Erik Magni låter hälsa att han kan kommentera de lediga tiderna först efter EMA:s och Läkemedelsverkets pressträffar gällande biverkningar kopplat till Astra Zenecas vaccin.

– Om Astra Zenecas vaccin stoppas helt får det en jättestor påverkan på de lediga vaccintiderna, säger Erik Magni utan att utveckla ytterligare.

Men betyder det att de 6 600 lediga tiderna kanske inte kommer att finnas?

– Då kanske det inte finns några lediga tider alls eftersom merparten av vaccinet är från Astra Zeneca, säger han.

Magnus Thyberg.

PODD Vaccinsamordnaren: ”Nu vänder det uppåt”

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


Varning för skrällar – följ expertens system på
Europatipset

ANNONS