Världshitmakaren gör ny musik i Uppsala

Publicerad:
Mattias ”DJ Mangoo” Brånn slog igenom som 16-åring.
Foto: Angelbear/Andreas Sundqvist
Mattias ”DJ Mangoo” Brånn slog igenom som 16-åring.

NYHETER

Efter monsterhiten Eurodancer som skapades i Uppsala för 20 år sedan har han skrivit låtar åt italienska stjärnor, Eurovisionartister och Ricky Martin.

Nu är Mattias ”DJ Mangoo” Brånn tillbaka i Uppsala. Nästa vecka är han aktuell igen med en ny låt som han beskriver som en riktig sommardänga.

– Det behövs lite glädje och dans nu. Även om det är solodans ett tag framöver, säger artisten.

Spelningarna är noll, så även för DJ Mangoo, eller Mattias Brånn som han egentligen heter. Men det är fullt upp ändå – efter vändor i Italien och Gävle är han tillbaka i Uppsala, och har precis renoverat en ny studio i pittoreska gamla Hotell Gillet på Fyristorg.

Nu är han aktuell med ny musik: sommardängan The time of my life. Låten, som släpps 16 april, ska uppmana till glädje och dans.

– Det är en radiovänlig, festivalaktig, pop-dancelåt. Den handlar om att ha roligt och vara i sitt esse. Det kan behövas nu. Jag vet inte hur det ser ut i sommar, förmodligen kan människor inte gå ut och dansa tillsammans, men man kan iallafall solodansa.

Foto: Privat
Mattias Brånn arbetar i sin nya Uppsalastudio. Bilden är ett montage.

”Artister släpper för mycket musik under pandemin”

Låten görs i samarbete med Faustix som Brånn beskriver som Danmarks motsvarighet till Joakim Lundell. Hela samarbetet har skett på distans och Mattias Brånn säger att det har funkat utmärkt. Däremot är han kritisk till pandemins andra effekter på musiken.

– Det blir nästan för många musiksläpp. Många artister har gått från att släppa 3-4 låtar om året till en låt i månaden, det är alldeles för mycket. Jag tror att det blir lite tjatigt för fansen, varje release känns inte lika speciell.

130 miljoner streams

Brånns egen karriär rev igång när han bara var 16 år gammal, med den välkända monsterhiten Eurodancer.

– Det är alltid kul när den kommer på, det är väldigt roligt att den för många har hamnat i ett kultfack. Att den representerar en tid och väcker minnen hos folk.

Efter låtens genombrott jobbade Mattias Brånn i Milano i åtta år. Där skapade han musik med många stora italienska stjärnor, skrev låtar åt Eurovision-artister och världsartisten Ricky Martin. 2010 var han i Sverige igen och gav oss sommarplågan Fanta & Rosé.

– Förra året var det 20-årsjubileum för Eurodancer. Då ville jag hotta upp den och låten Play blev till, den gjorde jag med Alan Walker. Det är det bästa samarbetet jag kunde tänka mig, det har kommit otroligt bra saker ur Play-låten.
Den upphottade hiten har hittills streamats 130 miljoner gånger på Spotify. Nya låten släpper han för första gången med världens största skivbolag inom elektronisk musik, Spinnin Records.

– Jag hoppas att människor kommer att gilla låten! Det är alltid ett lotto att släppa ny musik. Man tänker att ”det här borde folk gilla, det här borde folk inte gilla”, och sen blir det helt annorlunda ändå. Många releaser handlar om rätt timing. Men jag tänker att det behövs lite glädje och dans nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN