Brittisk variant binder hårdare – därför fler unga sjuka

Uppdaterad 2021-04-02 | Publicerad 2021-03-31

Den brittiska varianten av coronaviruset kan vara ett skäl till att fler svenskar under 40 år blir allvarligt sjuka och måste intensivvårdas.

– Det finns en del vetenskapligt stöd för att den binder hårdare till våra celler, och därmed tar sig in bättre i våra celler, säger Jan Albert, professor i smittskydd.

Den brittiska varianten sprider sig över landet, och stod i förra veckan för drygt 65 procent av coronafallen i Stockholms-området, uppger Region Stockholm. Samtidigt sjunker åldern på de sjukaste patienterna i tredje vågen.

– Vi har haft fem patienter som varit 40 år eller yngre, säger Magnus von Seth, intensivöverläkare på Akademiska sjukhuset till SVT Nyheter.

I april 2020 var 106 av de intensivvårdade i landet mellan 20 och 39 år. Under andra vågen, i december, var siffran nere på 35. Men på senare tid har antalet unga inom intensivvården ökat igen, till 46 inlagda, uppger SVT Nyheter.

Fredrik Elgh.

”Troligen blir fler sjuka”

Orsaken är inte klarlagd, men ett skäl kan vara den brittiska varianten av coronaviruset. Fredrik Elgh, professor i virologi och klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, förklarar:

– Den brittiska mutanten B.1.1.7 har definitivt en högre vidhäftningsförmåga. Viruset binder tajtare på kroppens alla celler. Och om virusen har en större förmåga att fastna på cellernas receptorer så kommer de att vara längre på receptorerna och ta sig in i cellerna. Med samma givna antal virus så kommer fler att komma in i cellerna, och då blir troligen fler sjuka och några av dessa blir svårt sjuka.

Men varför drabbas yngre personer mer nu?

– Det verkar vara så att ju yngre man är desto mindre verkar man uppvisa symtom och bli svårt sjuk. Men om mer virus tar sig in så kommer det att bli fler sjuka även i yngre åldrar. Om ett virus har dubbelt så hög vidhäftningsförmåga så behövs det kanske bara hälften så mycket virus för att man ska få symtom. Men man får vara lite försiktig här, för det är inte vetenskapligt belagt än, säger han.

Drabbar den brittiska varianten på ett annat sätt än originalet?

– Visst, så skulle det kunna vara. Om man får i sig mer virus i lungorna drabbas man hårdare av en variant som kletar fast lättare, eftersom det är längst ner i alveolerna som kroppen har flest humant angiotensin-konverterande enzym 2 per cell — de receptorer som viruset fastnar på. Om en viss dos drabbar som lättare tar sig in i cellerna i luftvägarna så blir det en större virusproduktion än annars och då kan det också komma mer virus till andra organ i kroppen via cirkulationen.

Stämmer det också, som Wall Street Journal rapporterat, att fler kvinnor blir allvarligt sjuka av den brittiska varianten?

– En dos som tidigare var på gränsen till att ge sjukdom, orsakar sjukdom i dag för att det är fler celler som blir infekterade, säger Fredrik Elgh.

Är den brittiska varianten dödligare för unga?

– Dödligheten är väldigt låg om man är under 40 år. Unga har inte lika mycket underliggande sjukdomar, deras kroppar orkar mer. De flesta kommer att överleva, men fler yngre än tidigare kommer troligen att behöva sjukvård och intensivvård.

Biter vaccinerna på den brittiska varianten?

– Det förefaller som alla vaccinerna gör det, säger Elgh.

”Kan vara mer aggressiv”

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, säger:

– Det är ganska tydligt att den brittiska varianten är mer smittsam. Det finns en del vetenskapligt stöd för är att den binder hårdare till våra celler, och därmed tar sig in bättre i våra celler. Men om det är hela förklaringen vet man inte.

– Det har kommit ett par rapporter från England som talar för att den här varianten kan vara lite mer aggressiv. Men det vore konstigt om den här varianten gjorde skillnad på män och kvinnor, eller ålder. Det handlar om att den totalt sett är lite värre, framför allt genom ökad spridningsbenägenhet, säger Jan Albert, som inte heller tror att fler unga kommer att dö nu.

Jan Albert.

ANNONS