Ministerns svar på V:s hot: Det här är ingen lek

Står fast vid Januariavtalet

Uppdaterad 2021-06-16 | Publicerad 2021-06-15

Regeringen går vidare med utredningen gällande marknadshyror, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på en pressträff.

Han kallar Vänsterpartiets 48-timmarsultimatum för oseriöst.

– Det här riskerar att sätta landet i ett limbo och ett oklart politiskt läge. Det gör man inte om man är en omdömesgill politiker.

Den extrainsatta pressträffen hölls efter att Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ställt ett ultimatum på den sittande regeringen.

Partiet gav den två alternativ: att slopa utredningen om att införa marknadshyror på nyproducerade lägenheter eller att sätta sig i förhandlingar med Hyresgästföreningen om ny hyressättning.

Vänsterpartiet krävde också ett besked inom 48 timmar. Annars går partiet vidare med sitt hot om att väcka en missförtroendeomröstning och att rösta för att fälla regeringen om en sådan hålls.

”Finns inget förslag”

Men svaret kom redan sex timmar från justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Regeringen kommer inte att dra tillbaka ett förslag som inte finns, förklarade han.

– Att begära ett missförtroendeomröstning mot en regering för ett förslag som inte finns framstår inte som seriöst. Det framstår som halsstarrigt.

Tidigare idag hotade Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar med att väcka en missförtroendeomröstning mot statsministern om man inte drar tillbaka utredningens förslag eller förhandlar med Hyresgästföreningen om förändringar i hyressättningen.

– De vill att vi ska dra tillbaka förslaget. Det finns inget förslag än, regeringsförslaget kommer till hösten. Vi kan inte dra tillbaka ett förslag som inte finns, säger han.

– Vi kommer att stå fast vid januariavtalet. Om januariavtalet faller i ett avseende, då faller allt annat, sa Morgan Johansson.

”Menar allvar”

Han lyfte fram satsningar på sjukvården, familjeveckan och ett investeringsstöd för bostadsbyggande som exempel på vad regeringen fått igenom i avtalet med Centerpartiet och Liberalerna.

Under pressträffen anklagade Johansson V för att riskera att kasta ut landet i en regeringskris, mitt under en pandemi och ekonomiskt kris.

– Jag får utgå från att de menar allvar med sitt hot. Men de måste ha stöd från andra partier som måste ansluta sig till den här oseriösa linjen.

– Det här är ingen lek, det får otroliga konsekvenser.

S: Har inte vägrat träffas

Gällande Vänsterpartiets krav att regeringen ska förhandla med Hyresgästföreningen säger Johansson att regeringen har nära kontakt med föreningen, liksom andra parter, i den fortsatta processen.

Förra veckan berättade Aftonbladet att Nooshi Dadgostar och statsminister Stefan Löfven hade bokat ett möte, men att det ställts in med kort varsel. Morgan Johansson (S) tillbakavisar Dadgostars påstående om att S inte velat träffa V för att diskutera frågan.

– Det finns mailkonversationer man kan begära ut om det.