Nytorgsmannens dom fastställs

Publicerad 2022-02-15

Hovrätten fastställer domen mot Nytorgsmannen

34-åriga Nytorgsmannen har stått åtalad för 24 våldtäkter.

I fjol dömdes han till fem års fängelse för sju av dem – men friades på sex åtalspunkter, däribland ett fall av grov våldtäkt.

Nu slår hovrätten fast fängelsedomen på fem år.

34-åringen har tidigare stått åtalad för 24 våldtäkter. I november i fjol friades mannen för flera av dem, bland annat den grova våldtäkten han åtalats för.

Mannen dömdes i stället till fem års fängelse för sju våldtäkter: tre fall av det som kallas våldtäkt av normalgraden, två mindre grova våldtäkter och två oaktsamma våldtäkter.

Domen, som fått skarp kritik, överklagades och i dag hovrätten med sitt utlåtande om att den tidigare domen alltså kvarstår.

”Hovrätten har efter en noggrann prövning av målet i de delar där tingsrättens dom har överklagats kommit till samma slutsatser som tingsrätten. Tingsrättens dom ska därför inte ändras”, säger hovrättsrådet Mari-Ann Roos, referent i målet, i en skriftlig kommentar till TT.

Ska betala drygt en miljon i skadestånd

Tingsrätten slog tidigare fast att Nytorgsmannen ska betala skadestånd på sammanlagt drygt 1,1 miljoner kronor.

Åklagaren hade yrkat på 12 års fängelse för 34-åringen som, förutom att utsätta kvinnor som var till synes medvetslösa för sexuella övergrepp, även filmade gärningarna.

Men då tingsrätten inte dömde honom för den grova våldtäkten, samt bedömde flera av de åtalade våldtäkterna som sexuella övergrepp, blev påföljden betydligt lägre.