Ikea: Vi ser oerhört allvarligt på det här

Publicerad 2021-12-12

ÄLMHULT.

Ikea har skickat egna utredare till Ukraina – för att gå till botten med Aftonbladets uppgifter om olagligt trä.

Det uppger Ulf Johansson, ansvarig för för skogs- och träfrågor i Ikeakoncernen.

– Vi ser oerhört allvarligt på det här. Vi accepterar aldrig olagligt trä, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Aftonbladet har i flera artiklar avslöjat hur Ikeas ukrainska underleverantör –  skogsbolaget Velyky Bychkiv – avverkar friska träd under förevändningen att de är sjuka eller döda. Och hur de kalhuggit värdefull naturskog i strid med landets miljölagar.

Avslöjandena om Ikeas underleverantör i Ukraina har väckt starka känslor bland många läsare, gett eko i såväl nordiska som internationella medier och även fått svenska politiker att reagera.

Aftonbladet kontaktade Ikea före publicering, presenterade uppgifterna i granskningen och bad om en intervju.

Trots upprepade förfrågningar valde Ikea att svara skriftligt.

Sent på fredagseftermiddagen kom ett nytt besked: att företaget ville träffa oss i Älmhult.

Ulf Johansson, ansvarig för skogs- och träfrågor i Ikeakoncernen.

Ulf Johansson tar oss igenom det första varuhuset, invigt 1958 och numera ombyggt till utställningslokal. Ikea-chefen kommer från trakten och talar samma småländska som grundaren Ingvar Kamprad. Efter 21 år på företaget titulerar han sig ansvarig för skogs- och träfrågor.

Det är upp till Ulf Johansson, och hans runt fyrtio medarbetare på Inter Ikea Group, att bestämma vad Ikea anser är ansvarsfullt skogsbruk och följa upp att leverantörerna och underleverantörerna runt om i världen lever upp till det.

Karpaterna i västra Ukraina.

Vi slår oss ner i en kafeteria, lördagstom, men formgiven på ett sätt som känns igen från Ikeavaruhus världen över. Vi redogör åter för hur vi tillsammans med en ukrainsk skogsexpert bevittnat hur Ikeas underleverantör på fyra platser avverkar frisk skog under förevändningen att den är angripen och sjuk.

Ikea-chefen uppger att han från första stund tog uppgifterna på allvar.

– Vi satte genast igång en utredning, säger han.

Hur kommer undersökningen att gå till?

– Vi flyger just nu ner två av våra skogsbruksspecialister till Ukraina. Vi vet idag inte om de avverkningar ni berättar om är kopplade till Ikea eller om de är olagliga, men vi går till botten med det här. De kommer att begära ut dokument över avverkningen och besöka platserna i er artikel. Vi ser oerhört allvarligt på det här. Det vi vill veta är om det här trät har hamnat i Ikeas leverantörskedja och om avverkningen i sådana fall är olaglig, säger Ulf Johansson.

Har ni inte ett ansvar för hur er underleverantör agerar – oavsett om trät i det här fallet hamnat i Ikeamöbler eller inte?

– Jo. Vi vill inte ha aktörer kopplade till oss som bedriver olagligt verksamhet även om deras virke inte går in i våra produkter.

Vad blir följderna om något inte gått rätt till?

– Det beror på brottets karaktär. Det mest långtgående är att vi avslutar samarbetet, säger Ulf Johansson.

Vi stötte på skogsarbetare som fällde träd utan vare sig hjälm eller skyddskläder. Är det okej?

– Absolut inte. Men återigen har vi inte sett något som tyder på att de avverkades åt Ikea.

Men det handlar om arbetare i samma skogsbolag.

– Vi är medvetna om problemen, att det förekommer.

Enligt tidigare uppskattningar hamnar cirka sju av tio kommersiella bokträd som skogsbolaget fäller i slutänden i Ikeamöbler, däribland i stolarna Terje och Ingolf.

En EU-rapport från 2018 pekar ut just skyddsavverkning som ett kryphål för att avverka skog olaglig i Ukraina. Enligt Ulf Johansson var uppgiften i rapporten ingen överraskning för Ikea.

– Vi kände väl till det här problemet sedan länge.

Hos er underleverantör utgör skyddsavverkning 45 procent av all skog som planeras att avverkas. Hur ser ni på det?

–  Om siffran ligger kvar där över tid så låter det högt.

Ni känner alltså till problemet med skyddsavverkning och samtidigt utgör avverkningsmetoden nästan hälften av allt som ska fällas hos er underleverantör. Borde inte det få varningsklockorna att ringa?

– Jo, absolut. Men vi har två val: att lämna Ukraina eller att fortsätta vara där och driva en positiv utveckling, säger Ulf Johansson.

På vilket sätt har ni drivit en positiv utveckling för skogsbolaget Velyky Bychkiv?

– Ett exempel är att vi har implementerat en FSC-certifiering (reds.anm ett märkningssystem som ska säkra ett hållbart skogsbruk). Och hela vårt interna kravpaket.

Hur ser kontrollerna ut?

– Vi har våra egna kontroller, som förstärks i högriskländer som Ukraina. Dessutom har vi tredjepartscertifierare. Och FSC på toppen. Det system vi har är ett av de starkaste i världen.

Bokträd som skogsbolaget påstår angripits av svamp.

Vad är skälet till att skogsbolag själva väljer och betalar för firmorna som ska genomföra FSC-inspektionerna?

– Det är den bästa modellen FSC-systemet har tagit fram och samma modell som tillämpas av revisionsbolag i andra branscher.

Visselblåsare har uppgett att inspektörerna hamnar i händerna på skogsbolagen och inte får röra sig fritt i skogen.

– Den kritiken finns. Men det är lite av naturen av ett sådant här system, när du samlar ihop alla de här intressenterna, företag, miljöorganisationer och lokalbefolkning, så blir kanske ingen fullständigt nöjd. Man måste kompromissa och ta fram det som är totalt bäst. Det är så vi definierar hållbarhet.

Fast det här handlar ju inte om att kompromissa utan om huruvida inspektionerna alls är oberoende eller inte.

– Ja, och vår bild är att de är oberoende.

Miljöorganisationen Greenpeace menar att FSC-stämpeln inte är värd något i den här delen av Europa. Är de fel ute?

– Ja, det är min uppfattning. Jag kan beklaga att de klivit av FSC, vi hade haft nytta av att ha dem med. Det finns ju miljöorganisationer också som stöttar FSC.

Vilka tänker du på då?

– Den stora är ju WWF.

En organisation som Ikea sponsrar.

– Det är en organisation vi har samarbetat med under lång tid.

Ikeas ukrainska underleverantör anklagades även i fjol för olaglig avverkning, då av den brittiska miljöorganisationen Earthsight. Ikea dementerade att olagligt trä hamnat i möblerna, med hänvisning till den utredning man beställt. Men när Aftonbladet och andra aktörer bad att få ta del av utredningen blev svaret nej.

– Det handlade om människorna på revisionsföretaget och deras arbetsmetoder. Att offentliggöra rapporten kunde skada dem, säger Ulf Johansson.

På vilket sätt då?

– Ukraina är ett land med hög andel korruption och olaglig avverkning. Och mycket pengar...

Kan ni garantera era kunder att Ikeas möbler inte innehåller olagligt trä?

– Vi kan garantera att vi har ett av de bästa systemen på plats för att förhindra det från att ske.

Men kan ni garantera att möblerna inte innehåller olagligt trä?

– Ukraina är en högriskmarknad. Men vi har ett system som jag har stort förtroende för.

Men vilka garantier finns det?

– Ett system är aldrig perfekt. Men vi förbättrar oss ständigt.

Träd från Ukraina hamnar bland annat i fällstolen Terje. Den säljs just nu för 149 kronor. Är det därför den är så billig?

– Råvaran är inte det som ligger bakom det låga priset. Det som gör våra produkter prisvärda är smart produktutveckling.

Men det måste väl finnas en koppling till råvarupriset också?

– Den är mycket liten. I en stol utgör råvarupriset tio procent. Det är inte där det sitter.

Är det rimligt att avverka naturskogar med högt skyddsvärde för att förvandla dem till möbler?

– Vi måste vara tydliga med definitionen. Det jag menar med naturskogar med höga bevarandevärden, de ska inte avverkas och de säkras i dag av FSC-standarden. Sedan kan man ha olika syn på vad som är höga värden.

Ni har kraftigt ökat er användning av trä de senaste tio åren, i en tid av stegrande klimatkris och förlust av biologisk mångfald. Är det hållbart?

– Om trät kommer från ansvarsfullt skogsbruk är det ett av bästa material man kan tänka sig. Men vi har stark agenda. Till 2030 ska en tredjedel av allt trä vi använder vara återvunnet. Och vi jobbar hårt med innovationer för att göra användningen effektivare. Gör vi det på rätt sätt vi kommer trycket på världens skogar minska, säger Ulf Johansson.