Coronapandemin

Iva-personal smittad efter personalfest

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset hade personalfest med middag där 68 personer deltog.

Efter förkylningssymtom testades samtliga festdeltagare. Fyra testade positivt för covid-19.

”Vår bild är dock att majoriteten är fullt vaccinerade”, skriver Södersjukhusets presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

De senaste tiden har coronasmittan ökat på flera håll i Europa och den nya varianten omikron klassas som en variant av ”av särskild betydelse”. Med anledning av det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) förra veckan att det kan bli aktuellt att återinföra ytterligare åtgärder.

På grund av den ökade smittspridningen har Västra Götalandsregionen ställt in alla julfester för personalen. Veckan innan hade en avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg drabbats av ett coronautbrott efter en personalfest.

Den 26 november hade intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm en personalfest med middag där 68 personer deltog. Även där smittades festdeltagarna av corona.

”Middagen var en del av Iva:s planerade insatser för att förbättra arbetsmiljön och sammanhållningen under den långdragna pandemin som varit tuff för Iva-personalen”, skriver Erica Löfstedt, presstalesperson på Södersjukhuset, i ett mejl till Aftonbladet.

Många har ställt in sina julfester till följd av den ökande smittspridningen.

Alla festdeltagare testade

Efter att personal fått förkylningssymtom bestämdes att man skulle testa samtliga 68 medarbetare som varit på middagen.

”Sex har testat positivt, övriga provsvar har varit negativa. Vi har dock ingen möjlighet att veta om de som testats positiv smittades på middagen eller genom den allmänna smittspridningen i samhället.

Som arbetsgivare har vi inte rätt att föra register över vilka som är vaccinerade. Vår bild är dock att majoriteten är fullt vaccinerade, och att personalen på Iva är alla väldigt noga med att stanna hemma vid minsta symtom”, forstätter Erica Löfstedt i mejlet.

Så snart de Södersjukhuset får vaccin levererat kommer Iva-personalen att erbjudas den tredjedosen, vilket Erica Löfstedt hoppas kommer ske i mitten av nästa vecka.

Södersjukhuset har nu ställt in alla sina planerade julfester.

ANNONS

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos Apohem.

Extern länk från Apohem

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fauci efter nya omikron-rapporten: ”Lite uppmuntrande signaler”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Vård & omsorg

Stockholm

Coronaviruset