Undersköterskan om förlossningskrisen: ”Glöm inte bort oss”

Publicerad 2021-11-05

Stockholms undersköterskor larmar om en ohållbar situation inom förlossningsvården.

I veckan har fackförbundet Kommunal hållit krismöten.

– Vår arbetsgrupp har glömts bort i debatten om förlossningsvården, säger undersköterskan Frida Palmqvist.

”Bredvid varje barnmorska så har vi vid varje patient också en tillhörande undersköterska. Visste ni det? Att barnmorskan och undersköterskan jobbar i par”.

Så skriver undersköterskan Frida Palmqvist i en text som hon publicerat på sina sociala medier, ett inlägg som fått medhåll från andra undersköterskor i Stockholm. Sedan 2014 har hon jobbat på Danderyd sjukhus förlossningsavdelning, samma avdelning som fler än 40 barnmorskor sagt upp sig från den senaste veckan.

Arbetsbelastningen på förlossningsavdelningen är hög och resurserna för få.

En liknande situation målas upp i hela landet. Flera sjukhus kämpar med massuppsägningar samtidigt som blivande mammor vittnar om en rädsla inför att föda mitt i krisen.

Men den fråga som Frida Palmqvist och hennes kollegor nu ställer sig är: Vem tänker på undersköterskorna?

– Vi vill inte ta den här kampen från barnmorskorna, vi vill kämpa tillsammans med dem. Men vår arbetsgrupp har glömts bort i debatten om förlossningsvården, säger Frida Palmqvist.

”Alla ska arbeta under samma villkor. Nu är det dags att man synliggör undersköterskorna”, säger Frida Palmqvist.

Hinner inte ta raster

Nyligen gick Region Stockholm ut med en lista med åtgärder som regionen vill ska träda i kraft för att arbetsmiljön inom förlossningsvården ska bli bättre. Nu hoppas undersköterskorna också på en förändring.

– Det är otroligt hög arbetsbelastning på oss också. Vi är inte på något vis separerade från barnmorskornas arbetsmiljö, vi jobbar i team och vi behöver varandra. Vi måste också få ett slags lugn i vårt arbete, vi måste få göra det vi är där för att göra, men vi har inte rätt förutsättningar för det nu, säger Frida Palmqvist.

Undersköterskorna på Danderyds sjukhus har 30 minuter rast per dag, en rast som de sällan hinner ta.

– Ofta måste vi stanna kvar vid den födande, eller täcka upp för en barnmorska eller kollega. Ibland delar vi med oss av våra raster, för att en kollega ska hinna ta en paus, säger hon, och fortsätter:

– Vissa dagar hinner vi inte äta något före klockan 15, eller gå på toaletten. Vi ska hålla i flera år, men risken med att jobba så här är att vi inte håller. Allt vi gör, gör vi på bekostnad av oss själva. Man orkar inte med vardagen när man slutar jobbet.

Genrebild. ”Vår arbetsgrupp har glömts bort i debatten om förlossningsvården”, säger undersköterskan Frida Palmqvist.

”Vi måste se en förändring”

Frida Palmqvist säger att hela förlossningsvården måste se en förändring.

– Vi behöver en dräglig arbetsmiljö. Vi vill komma till jobbet och känna att det här är en bra arbetsmiljö, vi vill komma hem och känna att vi har gjort något bra under dagen. Vi står bakom barnmorskorna men samtidigt vill vi inte bli bortglömda, säger hon.

Gunilla Nordlander, förhandlingsansvarig och huvudskyddsombud på Danderyds sjukhus för Kommunal, säger att fackförbundet hållit krismöten om läger inom förlossningsvården i veckan.

– Alla ska arbeta under samma villkor. Nu är det dags att man synliggör undersköterskorna, säger hon.

Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare i Region Stockholm, säger att regionens mål är att arbetsmiljön och situationen på förlossningsklinikerna ska bli bättre.

”Det ska vara tryggt för både blivande föräldrar och medarbetare. Vi arbetar just nu intensivt tillsammans med verksamheterna för att hitta lösningar som ger en hållbar arbetsmiljö för alla i teamet på förlossningsavdelningarna”, skriver hon i ett mejl.

A post shared by ♀ F r i d a Cecilia (@primafridolina)