Daniel sålde muminmugg för nästan en kvarts miljon kronor

Uppdaterad 2021-11-06 | Publicerad 2021-11-05

Muminhobbyn gjorde honom till miljonär.

Daniel Vittikko, 39, från Haparanda har sålt rekorddyra muggen.

– Det kanske är sjukt för dem som inte är insatta i branschen, säger han.

Vem kunde ana år 1990, när första muminmuggen lanserades, att en ägare skulle kunna tjäna drygt en kvarts miljon kronor på den idag? Värdet på muminmuggar, som utgått ur sortiment, har de senaste åren ökat explosionsartat. På flera webbsidor och sociala medier finns samlare från hela världen som suktar efter pusselbitar till deras samling.

Sveriges dyraste muminmugg såldes nyligen för 236 478 kronor på Tradera. Daniel Vittikko, 39, från Haparanda, är den lyckliga säljaren.

– Jag har tidigare sålt muminmuggar för mer än 100 000 kronor. Det kanske är sjukt för de som inte är insatta i branschen. Men för oss som är insatta är det inte så konstigt. Det som känns mest kul är att kunna bevisa för folk som inte tror att jag kan tjäna pengar på det här att de har fel, säger han.

”Simhopp och snäckskal”

Muggen som såldes heter ”Simhopp med snäckskal”. Den tillverkades i liten upplaga och delades endast ut till personalen på Arabias fabrik. Muggen är svår att få tag på och Daniel har länge varit på jakt. För två veckor sedan fick han ett erbjudande.

– Det var faktiskt en kvinna som själv hörde av sig till mig och frågade om jag ville köpa den av henne. Hon tyckte väl jag var en reko och schysst gubbe. Jag slog till direkt, säger han.

Daniel vill inte avslöja hur mycket han betalade för muggen, men berättar att den såldes i Finland för 12 000 euro för några år sen.

– Den här muggen är den första jag hade. Jag har tagit en massa bilder med den och den betyder mycket. Man vet inte nästa gång man får en sån här värdefull mugg igen.

”Längst upp i hyllan har jag vintermuggarna och de från 90-talet. På mellanvåningen har jag alla mina sommarmuggar, med olika motiv. Och längst ner finns jubileumsmuggarna, sånt som utgått sedan en lång tid tillbaka. Jag kallar det mitt kontor”, säger Daniel.

Lager av muggar

I sitt nyköpta hus i Haparanda har han monterat en hylla med tre plan. Där bor de. Hans kära ägodelar.

– Längst upp på hyllan har jag vintermuggarna och de från 90-talet. På mellanvåningen har jag alla mina sommarmuggar, med olika motiv. Längst ner finns jubileumsmuggarna, sånt som utgått sedan en lång tid tillbaka. Jag kallar det mitt kontor, säger Daniel.

För ungefär nio år sedan startade Daniel ett företag, där han köper och säljer muminmuggar. Det senaste året har hans försäljning tredubblats och han kan ta ut flera miljoner i vinst.

– Jag har mest kört det som en hobby. Det har blivit mycket nu så att jag måste fundera över framtiden. Det tar för mycket tid. Jag har ett jobb som lärare, familj och har nyss fått ett nytt barn. Dygnets timmar räcker inte till, säger han.

Men alla muminmuggar är inte lika mycket värda, berättar Daniel.

– För att kunna sälja dyrt så ska man alltid se till att köpa utgångna muggar. Det är dessa som stiger i pris. Om man vill investera i muminmuggarna så finns det bra böcker och hemsidor.

Vad ska du göra för muminmiljonerna?

– Vi har precis köpt ett hus som vi ska ordna med. Sen har jag en sommarstuga sen några år tillbaka. Pengarna kommer gå till renovering. Jag älskar att snickra.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln