Striden om budgeten har startat

Niklas Svahn/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-10-28

Moderaternas Elisabeth Svantesson. Arkivbild.

Finansutskottet har nu inlett arbetet med nästa år statsbudget.

Högeroppositionen hoppas kunna fälla regeringens budgetproposition.

– Vi har förtydligat det vi sagt tidigare. Att Moderaterna och Kristdemokraterna arbetar på att ta fram en gemensam reservation och vi söker stöd för den, säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson efter utskottsmötet.

För att högeroppositionens budgetalternativ ska ha en chans att vinna i en budgetvotering i riksdagen den 24 november krävs stöd från åtminstone Sverigedemokraterna.

– Vi samtalar och förhandlar med partier som vill se en annan inriktning på politiken, så vi för samtal med både Sverigedemokraterna och Liberalerna i det här läget, säger Elisabeth Svantesson.

Stopp för familjevecka

Hon vill inte avslöja vad budgetreservationen från M och KD kan komma att innehålla. M har dock tidigare sagt att man till exempel vill stoppa regeringens familjevecka och satsa mer pengar på rättsväsendet.

– Målet med processen, innan det går till justering, är att vi ska komma med ett motalternativ till regeringens budgetproposition. M, KD och SD primärt, säger Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Partierna sitter sedan några veckor och förhandlar om innehållet.

– Moderaterna och Kristdemokraterna yrkade ungefär samma sak som vi: I det här skedet står vi fast vid vår egen politik och når vi en överenskommelse så är det den som gäller i stället, säger Oscar Sjöstedt.

KD hoppas på fler

Jakob Forssmed, KD:s talesperson, hoppas att fler partier vill vara med kring reservationen med M.

– Jag har uppfattat att det finns ett sådant intresse från Sverigedemokraterna och Liberalerna i första hand.

Liberalernas utgångspunkt i finansutskottet är att driva på för L:s budgetmotion.

– Vi kommer att driva vår politik. Det är utgångspunkten för vårt arbete. Det är alldeles för tidigt att spekulera i vad som händer. Nu påbörjas diskussionerna i finansutskottet och sedan får vi se var det landar, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för L.

Men även om reservationen från M och KD får stöd av SD så räcker inte det om både Centern (C) och Vänsterpartiet (V) i en slutvotering röstar för regeringens förslag. Det är i nuläget dock oklart hur C och V tänker agera.

C:s ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl:

– Vi kommer inte säga något om vad vi gör i nästa steg annat än att vi kommer att följa upp vår budgetmotion så långt som möjligt och hoppas att så många som möjligt ansluter sig till den under den här processen, säger han.

C villkorar stöd

På frågan om vad som krävs för att C i en slutvotering ska rösta för regeringens budget pekar Ådahl på C:s tre grundvillkor. Det ena är att regeringen går vidare med den reformerade arbetsrätten.

– Sen har vi två ganska tuffa knäckfrågor för landsbygden. Den ena är skogen och den andra strandskyddet. Där väntar vi på klart och tydligt besked om de två propositionerna från regeringens sida och där är det inte klart än, säger Ådahl.

Men inte ens om de tre grundvillkoren blir uppfyllda, så är C:s stöd för regeringens budget garanterad.

– I nästa steg får vi diskutera fortsättningen, säger Ådahl.

Krav för att släppa fram

Att de tre grundvillkoren uppfylls är också ett krav för att C ska släppa fram Stefan Löfvens efterträdare som statsminister.

– Det har vi gjort väldigt klart, säger Ådahl.

– Regeringen är mycket medveten om att det här är villkoren för att tillträda. Det gäller även en ny regering. Statsministern har direkt lovat att det här ska uppfyllas och sagt att ett avtal ska hållas.

Löfven har planerat att avgå efter nästa veckas S-kongress och siktar på att hans väntade efterträdare finansminister Magdalena Andersson ska få ta över statsministerjobbet.

Statsministeromröstningen väntas hållas innan riksdagen ska klubba budgeten. Ådahl uppger att propositioner om strandskydd och skogen måste vara ”avgjorda” då.

Följ ämnen i artikeln