Skratta dig frisk – på riktigt

Publicerad 2022-01-04

Ett gott skratt kan förlänga livet – på riktigt.

Ett gott skratt förlänger livet.

Alltså på riktigt.

I dag kan man till om med be om lite fnitter på recept.

Att ett gott humör hjälper tillfrisknandet är väl känt. Många sjukhus och läkare i världen ordinerar sina patienter skratterapi för att ge dem lite lycka och glädje.

Sjukhusclowner och tecknare är inte bara till för sjuka barn – även vuxna orkar mer med en dos härligt skratt. Till exempel har forskningen visat att HIV- och cancerpatienter svarar bättre på behandling om de är på gott humör.

I England kan trauma-patienter få gratis komedi-sessioner i ett försök att få dem att må lite bättre.

– Komedin i sig har en kraft som gör att man kan bearbeta det jobbiga på ett humoristiskt sätt. Det är enklare och ger nya perspektiv på saker, säger Angie Belcher, en välkänd komiker i England som tillsammans med forskare utvecklat en behandlingsmetod.

Kan förbättra blodtrycket

Hon menar att alla människor i grunden har en komisk ådra i sig.

– När jag jobbar med unga människor har många problem med könstillhörighet, familjen, klassångest eller sin tillhörighet. Vi lyfter de ämnena, men på ett positivt sätt.

Rent kemiskt, så kan skratterapi förbättrar blodtrycket utsöndrar de så kallade lyckohormonerna som serotonin, dopamin, adrenalin och endorfiner. Det är när man har brist på dessa hormoner som gör att man känner sig ledsen,och uttråkad.

Även i Sverige finns det många skratt-terapier och kurser man kan ta del av. En del forskare menar dock att ett gott skratt måste vara genuint - annars är det poänglöst.

Följ ämnen i artikeln