Fest på tyska Natoskeppet: ”Vi har galna idéer”

Publicerad 2022-06-05

Den tyska marinen trivs i Frihamnen.

AC/DC dånar ur högtalarna hos den ölpingisspelande besättningen.

– Ibland har vi galna idéer, säger en talesperson.

Följ ämnen
Nato

Ett 40-tal Natofartyg från olika länder har parkerat i Frihamnen inför den svenskledda militärövningen Balt Ops som inleds på söndagen.

Den tyska marinen har skickat flera skepp till Stockholm – och det råder feststämning.

En film från lördagskvällen visar en pågående ölpingismatch mellan besättningsmedlemmarna.

– Jag tror den här idén kom från besättningen själva. Vi har en del galna idéer, säger en talesperson för marinen till Aftonbladet.

Att den tyska marinen arrangerar partyn är inget ovanligt, säger han.

– Normalt sett har man cocktailpartyn där man bjuder in andra besättningar. Det kan vara officiella tillställningar med högt uppsatta människor som borgmästare, men också inofficiella partyn där besättningsmedlemmar träffas för att skapa sammanhållning.

”En oskriven lag”

– Man seglar tillsammans i tre veckor och har mycket kommunikation med varandra. Idén är att man ska få ett ansikte på killen man hör i radion varje dag.

Även under söndagen har de tyska fartygen väckt uppmärksamhet. Filmer i sociala medier visa hur skeppen förs fram medan AC/DC:s ”Highway to hell” dånar ur högtalarna.

– Det brukar vara ”Hells bells”, men det beror på vilket team som är ombord. Det är en del av lagkänslan. Vi spelar både när man kommer in i hamnen och när man lämnar. Det är en tysk tradition, lite som en en oskriven lag.

Följ ämnen i artikeln