Dramatisk ökning av könssjukdomar

Venereologen om gonorré och syfilis: ”Kan bli explosionsartat”

Uppdaterad 2021-08-30 | Publicerad 2021-08-29

I spåren av corona har könssjukdomarna ökat explosionsartat i sommar.

Klamydia står för flest fall men även gonorré och syfilis ökar.

– I sommar har man vidgat sin umgängeskrets och många känner sig tryggare i takt med att antal covid-fall går ner, säger Lena Marions, docent och överläkare i gynekologi.

I samband med att coronarestriktionerna har lättat har också könssjukdomarna ökat markant.

Klamydia har ökat explosionsartat under sommarmånaderna i år. I juli rapporterades 68 procent fler fall mot junimånad, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

Men också Syfilis och gonorré har haft en stadig ökning under de senaste åren.

– Man vet inte riktigt varför just syfilis och gonorré har ökat, men det finns skäl som kan vara bidragande, säger Karin Sanner, överläkare och venereolog på i Akademiska Uppsala.

Karin Sanner menar att HIV tidigare legat som ett stort orosmoln vilket har gjort att man varit bättre på att skydda sig.

– Men nu när det finns så bra bromsmedicin och attityden förändrats gällande HIV, kan man ha blivit sämre på att skydda sig eftersom man inte upplever samma hot.

Syfilis var tidigare nästintill utrotat i Sverige men finns utbrett i andra utomeuropeiska länder.

Syfilis är uppdelat i två stadier. Det ena är "tidig syfilis", den har man ett år innan den övergår till så kallad "sen syfilis". Det är endast den tidiga syfilisen som är sexuellt överförbar och anmälningspliktig. Det finns även en risk för kvinnor att överföra sjukdomen till fostret i en graviditet.

Restriktionslättnader kan ha lett till höga klamydiasiffran.

Dramatisk ökning

– Men många kvinnor i Sverige som kommer från endemiska områden och har drabbats av syfilis får inte reda på det förrän de blir gravida. Det kan överföras till fostret och i vissa fall skapa missfall. Den gruppen är lite bortglömd eftersom man inte testar innan graviditet.

Karin Sanner säger att man i Uppsala har fått in fler fall av heterosexuella som har syfilis och att det oroar henne. Men störst är fortfarande ökningen hos män som har sex med män.

– Det är absolut en dramatisk ökning av både syfilis och gonorré. Samtidigt är det fortfarande relativt få personer som har det. Men det kan bli explosionsartat när det väl rullar på. Därför måste man börja fundera på hur det kommer att se ut om några år. 

Lena Marions, docent och överläkare i gynekologi vid Karolinska Institutet.

Restriktionslättnader kan ha lett till höga klamydiasiffran

Det är även den högsta siffran av klamydiafall i år och första gången antal rapporterade fall av klamydia är högre för en månad under år 2021 än för 2020, enligt Hälsofakta som tagit del av siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

– Man kan inte ha restriktioner hur länge som helst, det är ingen som klarar leva så. Det i kombination med restriktionslättnader har gjort att fler har börjat leva ett mer aktivt och socialt liv, säger Lena Marions, docent och överläkare i gynekologi vid Karolinska Institutet.

Lena Marions är därför inte förvånad över ökningen av könssjukdomar.

– Testningen av könssjukdomar har inte heller varit prioriterad under pandemin, folk har nog inte heller prioriterat att testa sig själva. Majoriteten testar sig inte via hemtest.

Klamydia i mikroskop.

Bara tre av fyra får symtom

Samtidigt tycker hon inte att man ska bli jätteorolig och sätta in åtgärder ännu.

– Under sommarmånaderna ökar könssjukdomar som mest. Man måste titta på smittan ur ett större perspektiv än en kurva på två månader.

Däremot uppmanar hon att man går och testar sig regelbundet om man inte har en fast partner.

– Det är jätteviktigt, bara tre av fyra får symtom på klamydia. Obehandlad klamydia kan leda till infertilitet. Har du nyligen träffat en ny partner bör ni båda testa er innan ni har oskyddat sex.