Malte, 3, duschade – fick glassplitter över sig

Pappa Petter: ”Som en explosion i badrummet”

Publicerad 2022-04-23

Malte, 3 skulle kliva ut från duschen när det plötsligt small till.

Glasdörren exploderade och lilla Malte fick splitter över hela kroppen.

– Det var helt fruktansvärt, säger pappa Petter.

Helt plötsligt exploderade glasdörren till duschen hemma hos familjen Birath.

Splitter och skärvor regnade ner över badrummet och ramen till dörren for ner med en duns. På badrumsgolvet stod nyduschade Malte, 3, i total chock.

Han rev upp både armar och ben och fick glassplitter över hela kroppen.

– Det var helt fruktansvärt och surrealistiskt. Min son skrek ett sånt hjärtskärande skrik. Han bara grät och grät, säger Petter Birath.

Helt plötsligt exploderade glasdörren till duschen hemma hos familjen Birath.

”Kunde gått rakt genom foten”

Det enda Malte hade gjort var att kliva ur duschen och försiktigt stänga glasdörren. På andra sidan stod pappa Petter redo att sträcka över en handduk.

Mitt i kaoset förstod Petter att han behövde agera snabbt.

– Hade Malte försökt flytta på sig hade glasskärvorna på golvet kunnat gå rakt genom hans fot. Så jag försökte lyfta upp honom så fort som möjligt, säger han.

”Duschkabinen var inte mer än 1,5 år gammal, så något sådant här borde inte hända”, säger Petter Birath.

– Det blödde så mycket och Malte var både ledsen och rädd. Vi fick smörja in och plåstra om honom ordentligt. Det var väldigt tur att han inte rev upp överkroppen eller i ansiktet.

Olyckan har satt spår

Under kvällen somnade Malte skakandes mellan mamma och pappa. Och händelsen har satt stora spår hos honom.

– Under den första tiden efter händelsen ville han inte duscha alls. Även om rädslan har avtagit med tiden pratar han fortfarande mycket om olyckan, säger Petter Birath.

Det har till och med gått så långt att familjen överväger att riva ut hela badrummet för att de inte vill sätta dit en ny glasdörr.

– Duschkabinen var inte mer än 1,5 år gammal, så något sådant här borde inte hända. På ett rationellt plan förstår man ju att det är osannolikt att det händer igen. Samtidigt så vet man aldrig.

Efter händelsen har familjen varit i kontakt med byggföretaget ”Jem & Fix” som sålde duschkabinen.

Kräver ursäkt från byggföretaget

Efter händelsen har familjen varit i kontakt med byggföretaget ”Jem & Fix” som sålde duschkabinen. De upplever att de har fått ett mycket kallt bemötande.

– Det är för jävligt. Vi har varken fått en riktig ursäkt eller ett trevligt bemötande. Och de har inte frågat hur det gått med vår son. Det vore fint om de åtminstone bad om ursäkt. De har ju uppenbarligen sålt en produkt som var farlig, säger Petter Birath.

Aftonbladet har sökt ”Jem & Fix” för en kommentar och vd:n Erling Daell svarar via mejl:

”Vi borde absolut ha kollat för produktionsfel eller om vi har haft flera liknande fall med detta produkt”, skriver han.

”Jag vill nu kolla med butiken hur de har upplevt händelsen, men det känns ju spontant som att vi har gjort fel, att kunden får en ny vara eller pengarna tillbaka – och att vi såklart får be om ursäkt för hanteringen”.

I dag mår Malte bra igen och skärsåren har läkt fint.

– Lyckligtvis gick det bra till slut. Direkt efter händelsen fick vi en hel del frågor på förskolan. Om vi inte kunnat förklara vad som hade hänt hade socialtjänsten säkerligen knackat på, säger Petter Birath.

Följ ämnen i artikeln