L-ledarens uppmaning: ”Titta inte på pajasen från Danmark”

Publicerad 2022-04-17

Johan Pehrson (L) såg det våldsamma upploppet i Örebro med egna ögon.

Nu kräver han att polisen får mer vapen för att kunna stå upp mot demonstranter.

– De saknar vattenkanoner och pepparkulor, säger partiledaren.

Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson var ute och gick en långfredagspromenad med sin familj i Örebro när de mötte de maskerade gärningspersoner som skulle orsaka tumult i staden.

Ett tiotal poliser skadades i sammandrabbningarna och polisbilar både kapades och sattes i brand av motdemonstranter.

Dagen efter var Pehrson tillbaka i Sveaparken och nu berättar han om förödelsen på platsen.

– Det är utbrända bilskelett, mängder av sten och en ganska tung brandlukt fortfarande. Det är många som känner en sorg över det som hänt i deras stad och i deras Sverige.

– Jag har träffat örebroare som är i chock, vissa gråter när de berätta vad de sett. Folk har ett behov av att prata när sånt här hat och sånt här vansinne exploderar.

”Måste tåla lite”

L-ledaren vill inte svara på om det var fel att ge den högerextrema koranbrännaren Rasmus Paludan ett nytt tillstånd efter de våldsamma scenerna i Norrköping och Linköping dagen innan.

Han säger att det finns undantag då en sådan regel skulle kunna tas i bruk, men lyfter samtidigt fram vikten av att stå upp för yttrandefriheten ”hur sjuka budskapen än är”.

– Man måste tåla lite för att vara en del av landet Sverige. Då blir det situationer där provokatörer använder det där på olika sätt. Då gäller det att människor är stora och har egna kompasser som: ”Jag skulle aldrig komma på tanken att titta på den där pajasen från Danmark”.

– Men människor klarar inte det. Det är för många som tar sig till Sveaparken med våld, hat och upplopp som idé. De här personerna är så tomma, har ingen kompass och bör lagföras.

Föreslår nya distansvapen

Nu vill han att poliser får utökade resurser för att hantera framtida upplopp

– Det krävs fler poliser, men det är inget man bara kan trolla fram. Däremot kan vi besluta om att ge polisen möjlighet att använda andra distansvapen och då pekar jag på frågan om vattenkanoner och pepparkulor.

– Det är något annat än gummikulor, som pepparspray på distans. Även DNA-kulor, så personer som varit på plats och kastat sten kan identifieras. Då har man passerat alla gränser och förtjänar inte att tillbringa den närmaste tiden i frihet.

Polisbil i lågor i Örebro