Flera kastade sig i vattnet på Paludans koranbränning

Uppdaterad 2022-05-13 | Publicerad 2022-05-12

BORÅS/STOCKHOLM. Rasmus Paludan bränner koranen igen.

På torsdagen reste han runt i Västsverige.

I Borås blev åtta personer omhändertagna och flera kastade sig i ån för att försöka stoppa Paludan.

– Det bästa hade varit om alla gick hem. För då åker Paludan hem, säger Ahmed som försökte lugna ner stämningen.

Viskan är en 142 kilometer lång å som börjar vid Ulricehamn, tar sig igenom Borås och mynnar ut i Halland.

Men i dag fick Viskan en annan uppgift än att avvattna det sydsvenska höglandet. Det blev skiljelinjen mellan den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan och hundratals upprörda motdemonstranter.

Paludan hade fått tillstånd att manifestera i Borås stadspark intill ån. Polisen hade spärrat av broar, så att det enda sättet att nå Paludan var att ta sig över vattnet.

PLUS: Han är den danska skallen bakom koran-bränderna i Sverige: Rasmus Paludan, 40

När Paludan började elda koranen blev stämningen upprörd och flera åskådare började vråla. Fyra personer kastade sig i vattnet för att komma över till honom. Två av dem lyckades, men när de nådde land övermannandes de snabbt av två poliser.

En man i 50-årsåldern greps misstänkt för misshandel och våld mot tjänsteman efter att han kastat sten. Han ska ha träffat en person i ryggen och en polis på armen.

Kvar på andra sidan ån stod flera hundra personer, som samlades vid trapporna ner mot Viskan. De sista trappsteget som var närmst vattnet var fyllt med ungdomar som ropade mot Paludan. En man vid namn Ahmed gick fram och tillbaka längs med kanten och försökte lugna dem. Han lyckades få de flesta att ta några steg tillbaka – så att de inte skulle trilla i.

En ung pojke ville inte lyssna. Då lyfte Ahmed vänligt men bestämt upp honom några trappsteg.

– Det bästa hade varit om alla gick hem. För då åker Paludan hem. Man kan jämföra det med en fotbollsmatch. Om inte publiken kom till fotbollsmatchen så skulle det inte bli några fotbollsmatcher i framtiden, säger han till Aftonbladets reporter på plats.

Stor förberedelse

I påskas var Paludan ute på en turné i Sverige och brände koranen, vilket resulterade i flera upplopp där många poliser skadades. I helgen ska han göra samma sak. Under torsdagsmorgonen var han i Frölunda, på eftermiddagen i Borås och under kvällen i Trollhättan.

– Det har ju varit en stor förberedelse inför de här manifestationerna, och vi har tagit till den resurs som vi bedömt vara tillräcklig, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Polisen på plats i Frölunda.

I Frölunda blev två-tre stycken omhändertagna enligt polislagens trettonde paragraf, som innebär att en polisman får avvisa eller avlägsna en person från ett område om denne stör eller utgör en fara för den allmänna ordningen. I Borås blev ett tiotal personer omhändertagna av samma anledning, och en person är gripen misstänkt för försök till misshandel.

Sju personer omhändertogs efter manifestationen i Trollhättan.

– En person misstänks ha förgripit sig på en polis och det var flera som försökte välta staketet. Men det är ingen gripen och manifestationen har kunnat genomföras, säger Anna Göransson.

Forsätter i flera städer i helgen

Paludan kommer ha fler manifestationer på olika platser i Sverige under helgen. På fredag åker han både till Västerås och Örebro, och på lördag åker han till Uppsala. Han har fått sina ansökningar beviljade i flera städer, men polisen har placerat honom på andra platser än de han önskat.

PLUS: Adam, 25, deltog i upploppen: Det var målet

På söndag har han önskat att få åka till Norrköping, men på torsdagskvällen har polisen fortfarande inte tagit ställning till hur de ska göra. Tidigare har kommundirektören i Norrköping och Linköping gemensamt vädjat till polisen att inte ge honom tillstånd.

– Jag har inte alla detaljer, men det sker flera avvägningar och bedömningar som ska landa i någonting, innan ett beslut kan fattas, säger Björn Öberg, presstalesperson i polisregion Öst.

Följ ämnen i artikeln