Toppskolan hotar lämna förorten – efter ett halvår

Friskola i utsatta Fisksätra kräver mer pengar från kommunen: ”Otänkbart att fortsätta”

Uppdaterad 2022-02-08 | Publicerad 2022-02-07

I höstas slog friskolan Viktor Rydberg upp portarna i utsatta Fisksätra.

Men sex månader senare menar ledningen att skolan inte kan drivas vidare – om inte kommunen betalar mer för eleverna.

– Det är naturligtvis otänkbart att fortsätta en sådan verksamhet, skriver skolchefen i ett brev till Nackas politiker.

Fisksätraskolan var tidigare kommunal, men lades ner – även då fanns kritik mot att resurserna inte var tillräckliga. Sedan höstterminen drivs den av friskolestiftelsen Viktor Rydbergs skolor.

De eftertraktade Viktor Rydbergs-skolorna i bland annat överklassområdet Djursholm rankas som några av Sveriges bästa när det kommer till resultat.

Det väckte stor uppmärksamhet när stiftelsen i höstas drog igång ytterligare en skola – i Fisksätra. Miljonprogrammet som nyligen hamnade på polisens lista över landets mest utsatta områden. Där tog man över lokalerna efter den kommunala skolan, igenbommad på grund av otrygghet och stora brister.

Men redan efter sex månader menar Viktor Rydbergs-stiftelsen att man kan tvingas lämna förorten.

Viktor Rydbergs-stiftelsen driver även samskolan i välbärgade Djursholm - här har hundra procent behörighet till gymnasiet.

Skickat brev till politikerna

I ett brev till Nackapolitikerna, som även uppmärksammats av Nacka-Värmdöposten, skriver man att det kan bli omöjligt att driva skolan vidare. Anledningen är att kommunen betalar alldeles för lite för Fisksätraeleverna.

“Vi hade, vid inledande samtal med kommunföreträdare, fått bilden att Nackas ersättningar var mycket större än vad som verkligen är fallet” skriver skolchefen Amanda Hurst, samt grundarna Louise Westerberg och Louise Ankarcrona.

Eleverna i årskurs två på den nya Viktor Rydberg-skolan visade sig enligt skolledningen vara mer resurskrävande än man trott. Enligt skolledningen har många extremt låga förkunskaper när det gäller läsförståelse, behov av extra pedagoger, av särskilt stöd och hjälp. Inte minst då majoriteten i det invandrartäta Fisksätra har ett annat modersmål än svenska.

Dessutom går många barn hem direkt efter skolan, då familjer inte har råd med avgiften för fritids.

Fisksätra hamnade i december på polisens lista över utsatta områden, på grund av problem med social utsatthet, otrygghet och kriminalitet.

“Det har dock blivit uppenbart för oss att den kommunala ersättningen inte på långa vägar är dimensionerad för uppdraget” skriver Viktor Rydbergs-stiftelsens ledning, och menar att de under rådande förhållanden inte ser att det är möjligt att driva skolan med ”sund ekonomi”.

Skolchefen Amanda Hurst förtydligar för Aftonbladet via mail att de hoppas på en lösning:

– Vi är övertygade om att Nackas politiker kommer att anpassa strukturbidragen efter behoven. Jag tror bara inte att Nackas politiker tidigare har uppmärksammats på den här bristen, säger hon.

Utbildningsnämndens ordförande i Nacka, Monica Brohede Tellström (L) menar att de ska se över ersättningarna till elever med särskilda behov.

Nackapolitikern: ”Tar det på allvar”

Hon jämför med till exempel grannkommunen Stockholms stad, som stiftelsen menar lägger i genomsnitt 44 200 kronor mer per elev och år, för barn med samma socioekonomiska bakgrund.

Utbildningsnämndens ordförande i Nacka kommun, Monica Brohede Tellström (L) säger dock att man inte kan jämföra olika kommuner rakt av, då systemen kan se olika ut. Nu tittar Nacka kommun på om skolan i Fisksätra har sökt de resurser eleverna har rätt till.

– Vi tar det här på allvar och försöker agera skyndsamt nu, men det finns inte en akut oro. Det är inte så att de meddelat att nu stänger vi skolan. Det är inte på den nivån vi för dialogen, säger Monica Brohede Tellström.

Kommunen kommer även att se över ersättningsnivåerna för extra stöd i skolan.

– Det går ju inte att garantera att vi ligger rätt hela tiden, vi är väldigt ödmjuka. Är det så att vi finner att delar av våra extraresurser inte ligger i nivå med behoven, då får vi titta på det.

Senaste åren har flera skjutningar och även ett knivdåd ägt rum kring Fisksätra centrum. 2019 lades den kommunala Fisksätraskolan ned, på grund av otrygghet och kvalitetsbrister.

Unikt kösystem - aldrig provats förut

Skolledningen beskriver i brevet att man startade skolan just i Fisksätra för att göra en samhällsinsats.

Här lanserades en unik antagningsmodell, som inte använts av någon annan friskola: hälften av eleverna skulle tas in från Viktor Rydbergs-skolornas egen, ofta långa, kö. Hälften från Fisksätra, enligt närhetsprincipen. Enligt kommunen är dock majoriteten från närområdet i nuläget.

Utbildningsnämndens ordförande säger att Nacka kommun är mån om att den renommerade skolan kan vara kvar.

– Vi blev väldigt glada när de etablerade sig, jag vet att eleverna som går på skolan trivs och det är en väl fungerande verksamhet, även om den är precis nystartad. Men vi kan inte behandla skolor olika. Det är inte så att man kan ge ekonomiskt stöd till en skola, det är inte riktigt så det fungerar.

Natalia Kazmierska