Advokaten ska ge tecken till mördaren

Publicerad 2022-07-20

18-åringen som har erkänt att han mördat två lärare var märkbart berörd under första rättegångsdagen. Hans advokat berättar att de kommit överens att han ska få hjälp att hantera situationen.

Vid obehagliga bilder ska advokaten förvarna 18-åringen – så han slipper se dem.

– Jag ger tecken till honom, säger Anders Elison, advokat.

Under onsdagen pågick rättegången om dubbelmordet på gymnasieskolan Malmö latin i säkerhetssalen på Malmö tingsrätt. Den misstänkte 18-åringen, som har erkänt morden, satt bredvid sin försvarsadvokat, Anders Elison, i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt.

Men förutom åklagare, lagman, målsägarbiträden och nämndemän var rättssalen relativt tom. Anhöriga till de två kvinnliga lärare som mördats hade tagit plats i ett medhörningsrum. Anledningen till det är att de tyckte att det skulle vara för känslomässigt svårt att sitta i samma rum som den misstänkte, det uppger advokat Anders Elison.

Advokat Anders Elison efter en tidigare häktningsförhandling mot den misstänkte 18-åringen.

Högg när offret låg ned

Enligt förundersökningen har kvinnorna mördats på ett bestialiskt sätt med ett utdraget våld mot dem med både hammare och kniv. Åklagare Johanna Liljeblad påpekade i sin sakframställan att huggen har fortsatt även efter att offren legat ned.

Flera bilder och filmer som förekommer i utredningen är så grafiskt starka att de har belagts med sekretess. När det var dags för åklagaren att visa dem beslutade rätten om stängda dörrar.

I en kort paus under rättegången berättade advokat Anders Elison för Aftonbladet att hans klient mår väldigt dåligt. Ju närmare rättegången det har gått - desto mer orolig ska 18-åringen ha blivit. Enligt Elison känner han en djup ånger.

– Han har upprepat flera gånger att han förstår inte hur han kan ha gjort detta, säger Anders Elison.

Teckning från rättegången, den åtalade 18-åringen till vänster med sin försvarsadvokat.

Knep för att hjälpa 18-åringen

Enligt Elison så har han och 18-åringen pratat ihop sig inför rättegången om hur han ska klara av att medverka. De har kommit överens om att han ska ge tecken till 18-åringen när det kommer bilder som kan vara jobbiga att titta på. Så att 18-åringen kan titta ned i bordet i stället och slippa se.

– Jag ger tecken till honom, säger Anders Elison.

Även åhörare har varit djupt berörda under förhandlingarna. Flera började gråta i samband med att 18-åringens larmsamtal spelades upp i rättssalen.

– Detta är en händelse som har varit fullständigt förkrossande för familjerna, säger målsägarbiträdet Rasmus Lovén, som företräder en del av de anhöriga.

ANNONS