Kliniken larmar: Tidsfråga innan apkoppssmittan ökar

Publicerad 2022-07-26

Victor Westergren på Venhälsan anser att det finns ett stort behov av fler doser vaccin mot apkoppor.

Han tror också att det bara är en tidsfråga innan smittan når bredare grupper i samhället.

– Nu när det är semester är jag övertygad om att vi kommer se en markant ökning av smittan, säger han.

Över 17 800 bekräftade fall av apkoppor har rapporterats globalt. I Sverige har hittills 77 fall bekräftats, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror den 21 juli.

Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm är en av de mottagningar som nu tar emot patienter med apkoppor.

Victor Westergren, tillförordnad vårdenhetschef på mottagningen, säger att de sett en markant ökning av antalet fall sedan i maj i år, då det första fallet bekräftades i Sverige.

– Vi lever i en lite annan verklighet nu än tidigare och det är en ny sjukdom vi måste förhålla oss till nu. I maj fick vi in första patienten, och totalt sett har vi hittills tagit emot 50 av Sveriges rapporterade fall, säger han.

Per vecka tar mottagningen nu emot 10 till 15 patienter. Per dag handlar det om cirka tre till fyra personer.

Farhåga: Ökad risk för stigmatisering

Eftersom Venhälsan är en mottagning som jobbar med sexuell hälsa, som tar emot män och transpersoner som har sex med män och transpersoner, har man hittills endast tagit emot manliga patienter.

– Min största rädsla är at det här ska bli en stigmatiserad sjukdom för hbtqi-personer. Men vår patientgrupp är en grupp som tar ett enormt ansvar för sin sexuella hälsa, hålla koll på sina symtom och är noga med att testa sig. Det är därför ingen slump att det först dyker upp i den här gruppen, och viruset kommer inte stanna kvar här, säger Victor Westergren.

De fall som bekräftats globalt i närtid har framför allt smittats via sexuella kontakter. Men apkoppor kan teoretiskt sett även smitta via kroppskontakt, hushållskontakt eller via exempelvis sängkläder, sexleksaker och handdukar som exponerats för smittan. Enligt Folkhälsomyndigheten är de rapporterade fallen sällsynta.

Victor Westergren, tillförordnad enhetschef på Venhälsan

”Tidsfråga innan det sprids till fler grupper”

Victor Westergren tror att det bara är en tidsfråga innan smittan dels ökar, dels sprids till fler grupper.

– Nu när det är semester, och folk rör sig både utomläns och utomlands, är jag övertygad om att vi kommer se en markant ökning av smittan. Efter Pride och efter sommaren, när personer generellt har mer sex, ökar samtliga sexuellt överförbara sjukdomar, säger han.

– Vi tror att det bara är en tidsfråga innan vi ser en bredare spridning, även till andra grupper i samhället. Man bör vara uppmärksam generellt, fortsätter han.

Vad bör man göra om man misstänker att man kan ha smittats av apkoppor?

– Har man feber och känner sig sjuk kan man fundera på vilka sexuella kontakter man nyligen haft. Man ska absolut ringa 1177, eller oss om man bor i Stockholm, om man fått utslag i samband med nya sexuella kontakter.

”Vi bör vaccinera bredare”

Denna vecka planerar landets regioner att sätta igång med vaccineringen av apkoppor. I nuläget finns det endast doser som räcker till ungefär 1 500 personer, eftersom det råder global brist på det.

Vaccinet kommer därför endast erbjudas till personer som kan ha exponerats för viruset, som exempelvis personer som haft nära kroppskontakt eller sexuell kontakt med en person som senare bekräftats smittad, eller personer som bor i samma hushåll.

Eftersom det är en smittspårningspliktig sjukdom har vården bra koll på vilka som kan vara i riskzonen för smittan.

– Just nu jobbar vi med att så fort som möjligt komma i kontakt med dem som exponerats för smittan, säger Victor Westergren.

Han anser dock att det finns ett stort behov av fler doser, och ett behov att vaccinera fler grupper.

– De doser vi fått nu kommer förhoppningsvis göra nytta och begränsa smittan lokalt, men i det längre loppet behöver vi fler doser, säger Victor Westergren, och fortsätter:

– Även om vi fått dessa riktlinjer bör målbilden ändå vara att säkra fler doser. Eftersom jag tror att det snart kommer spridas till fler grupper måste vi kunna vaccinera bredare.

Ställ dina frågor om apkoppor till Niklas Arnberg här!

  • Niklas Arnberg
    26 juli 2022

    Tack alla för alla frågor!

    Uppskattar massor den goda tonen samt klokskap och nyfikenhet!

    Någon gång under nästa år hoppas jag att vi som startat www.pandemifonden.se kan ha på plats en portal där vi informerar generellt men även mer detaljerat om virus och virussjukdomar. Håll ögonen öppna, och följ oss gärna på sociala medier.

    Nu dags att preppa för Sverige-England!! <3

  • 26 juli 2022

    Hej Niklas!

    Jag och många fick vaccin mot smittkoppor i slutet på 60- talet.

    Är vi immuna mot apkoppor?

    Med vänlig hälsning, Glenn Landberg

    Glenn Landberg

    Hej Glenn!

    Vi vet (tyvärr...) lite om detta, men möjligheten finns. Vi vet att det vaccin som du fick mot smittkoppor sannolikt skyddar även mot apkoppor. Eftersom smittkoppevaccinet bygger på en helt annat teknik än vaccinerna som vi får mot covid-19, så är chansen större att du har ett skydd mot apkoppor, än vi har/får mot covid-19. Men, eftersom det gått så lång tid, så vet vi (tyvärr) inte.

    Niklas Arnberg
  • 26 juli 2022

    Kan apkoppevirus smittas i kollektivtrafiken. Tänker på alla handtag, stänger m m ?

    Mimmi

    Risken för detta är minimal. Sjukdomen är klassad som allmänfarlig, vilket innebär att man får tydliga råd om hur man ska förhålla sig när man blir infekterad, så att man inte sprider smittan vidare t ex via kollektivtrafik.

    Niklas Arnberg
  • 26 juli 2022

    Kan man få apkoppor flera gånger? Alltså bli smittad flera gånger

    My

    Bra fråga. Vi vet väldigt lite om detta, men min bedömning är att risken för att bli återinfekterad och sjuk flera gånger, är betydligt, betydligt mindre än för covid-19.

    Niklas Arnberg
  • 26 juli 2022

    Varför denna skrämselpropaganda,då det är väldigt få som får denna sjukdomen?

    Detta gör nog många människor oroliga, då det egentligen INTE är någon fara.

    Det är ju ingen pest eller digerdöden vi har att göra med.

    Fredde

    Jag håller med, i ganska stor utsträckning. Om jag ska försöka förstå/förklara varför detta får så stor uppmärksamhet, så tänker jag att det beror på:

    1) att det sker nu när vi är i en virusorsakad pandemi.

    2) apkoppevirus är besläktat med smittkoppevirus, som är väldigt farligt.

    3) tidigare har utbrott av apkoppor varit begränsade till afrika (ffa), men nu har det spridits till många fler länder och fler människor än någonsin tidigare.

    Niklas Arnberg