Han misstänks för attacken vid moskén i London

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Darren Osborne, 47, är mannen som anhållits för nattens misstänkta terrordåd i London, skriver The Guardian.

Osborne misstänks ha kört in i folksamling utanför en moské och ska innan han greps ha ropat att han ville ”döda alla muslimer”.

Enligt Londons polischef Cressida Dick var dådet ”ganska tydligt en attack mot muslimer”.

1 av 15
Darren Osborne, 47, misstänks för terrordåd efter attacken i London.

Attacken i London inträffade i området Finsbury Park strax efter midnatt lokal tid under natten till måndagen.

Flera muslimer hade samlats utanför den lokala moskén efter tarawih, kvällsbönen under ramadan. När de försökte hjälpa en man som fallit ihop på trottoaren blev de påkörda av en skåpbil.

En person dödförklarades på platsen medan åtta skadade fördes till tre olika sjukhus. Två personer vårdades för lättare skador på plats. Enligt polisen är den person som konstaterats död samma man som föll ihop på trottoaren, men det är för tidigt att säga vad som orsakade hans död.

Efter attacken ska föraren självmant ha gått ur skåpbilen. Innan han greps av polisen ska han enligt flera brittiska medier ha skrikit att han ville ”döda alla muslimer”. Enligt Londons polischef Cressida Dick var dådet ”ganska tydligt en attack mot muslimer”, rapporterar BBC.

”Haft problem en längre tid”

Sent på måndagseftermiddagen bekräftade den brittiska polisen Scotland Yard att den nu anhållne föraren misstänks för terrorbrott. I ett uttalande säger polisen att han är misstänkt för "förberedelse eller anstiftan till terrorhandling, inklusive mord och försök till mord".

Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace uppger att den misstänkte inte är känd av brittisk säkerhetstjänst sedan tidigare och att han tros ha agerat på egen hand.

På måndagskvällen rapporterade The Guardian att det rör sig om 47-årige Darren Osborne. Han kommer från Weston-super-Mare i sydvästra England men är nu bosatt i Wales huvudstad Cardiff. Hans fru och fyra barn uppges dock bo kvar i England.

Brittiska PA, Press Association, har träffat flera av Darren Osbornes familjemedlemmar i Weston-super-Mare. Enligt BBC säger de att Darren Osborne haft problem en längre tid, men att han inte är rasist.

– Jag är väldigt ledsen över det som har hänt, säger hans syster Nicola till PA enligt BBC.

”Har hållit sig för sig själv”

The Guardian har träffat grannar till Darren Osborne i Cardiff.

– Polisen har kört fram och tillbaka här hela dagen. Det är en fruktansvärd chock. Jag har sett honom på gatan men aldrig pratat med honom. Han verkade ganska normal. Han har bott här i några år och hållit sig för sig själv, säger Pauline Tibbs, 48, till tidningen.

Grannen Dave Ashford, 52, säger:

– Någon ringde mig och sa att det var han och jag sa: ”det kan inte stämma”. Sedan såg jag bilden på nyheterna och sa: ”det är han”.

Publicerad:

LÄS VIDARE