Victoria blev det 18:e offret förra året avslöjar Aftonbladets granskning

Av: Kerstin Weigl

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Victoria Örnberg är den 18:e kvinnan som förra året dödades av en man de hade en relation till.

På luciamorgonen skar pojkvännen henne med kniv, skändade hennes kropp och tände eld på lägenheten i Uppsala.

Nu finns 269 fall i Aftonbladets unika granskning av kvinnomorden på 2000-talet.

Foto: PRIVAT

Morden och dråpen har minskat under senare år, men 2016 var ett svart år – 18 dödade kvinnor. Så många fall har det inte varit på sju år.

Victoria Örnberg blev bara 19 år.

Rättegången mot den 20-årige mördaren avslutades i Uppsala tingsrätt för en dryg vecka sedan. Han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Han varken förnekar eller erkänner brottet.

Under rättegången sa han: ”Jag vågar inte minnas”.

-Han har kränkt henne på alla plan, vilket också är svårt för oss att bearbeta, säger Victorias mamma.

Familjen såg att Victoria inte verkade må bra sedan hon blivit tillsammans med 20-åringen. De hade haft en kortare relation i tidiga tonåren, och träffats igen.

Victoria stod sin mamma och systrar nära, hon var en varm och sprallig tjej. Nu verkade hon undvikande, trött, och glåmig.

Victorias mamma hade en känsla av att dottern var stressad, kände sig kontrollerad.

På luciadagens morgon vid niotiden gick Victoria Örnberg undan utomhus och försökte förgäves ringa sin styvpappa. Allt tyder på att pojkvännen försökte döda henne redan i trappuppgången tillbaka på väg in.

Han har tagit hennes liv med kniv, därefter skändat hennes döda kropp. Slutligen tände han eld. Larmet gick 12.40.

Pojkvännen hittades senare på ett gärde.

Han har i många förhör hävdat att han ingenting minns, på grund av att han druckit alkohol och tagit droger.

Proverna styrker inte att han varit kraftigt påverkad.

Varningssignaler har funnits kring 20-åringen.

20-åringen har haft mångårig kontakt med socialtjänsten och efter sin mammas död var han mycket nedgången. Han placerades i en stödlägenhet. Ansvarig var ett privat vårdbolag som ålade honom vissa regler.

I stället fortsatte han missköta sig, framgår av polisförhören. Personalen visste: de såg spritflaskor i lägenheten, kände lukten av cannabis. De kände till att 20-åringen inte följde behandlingsplanen och inte gick till bokade möten på arbetsförmedlingen.

– Man kan inte låta bli att tänka att det här kanske inte hade behövt hända om han fått konsekvenser för att han bröt mot överenskommelserna, säger Victorias mamma.

Aftonbladets ständigt pågående granskning har pågått sedan 2009 – och i specialgranskningen av morddömda män för två år sedan avslöjade att var 4:e hade en vårdkontakt vid brottet. I vartannat fall fanns mördaren under myndigheternas radar: polis, socialtjänst och kriminalvård hade signaler om en accelererande farlig situation.

Publicerad: