Fredagen den 13 – otursdag eller en myt?

Publicerad 2018-04-13

I dag är det fredagen den 13. Men behöver man verkligen vara orolig för att ha otur just i dag?

– Man kan tycka att det är något vi borde ha genomskådat, men tvärtom lever det vidare, säger etnologen Jonas Engman.

Genom åren har flera saker skett just på fredagen den 13. Fredagen den 13 september 1940 träffades Buckingham Palace under en bombattack, artisten Tupac Shakur sköts till döds fredagen den 13 september 1996 och fredagen den 13 oktober 1989 rasade börsen i USA.

Det är bara några exempel på saker som har skett på den mytomspunna dagen.

Fredagen den 13 har förknippats med otur sedan bondesamhället. Då hade många uppfattningen att det betydde tur eller otur att göra specifika saker på vissa dagar, som att så, gifta sig eller påbörja en resa. Det berättar Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet.

– En sannolik kvalificerad gissning om varför fredagen den 13 fått den här laddningen är att det var 13 personer, inklusive Jesus, under den sista måltiden. Jesus hängde på korset på en fredag. Det innebär inte att dagen behöver ha en kristen innebörd, men man kan se att detta har utvecklats under historien och levt kvar, säger Jonas Engman.

Föreställningen om att olika dagar har magiska krafter har försvunnit under 1900-talet.

– Att man skulle göra olika saker på olika veckodagar handlade mycket om väder. Men under 1900-talet fick människor bättre möjligheter att följa väderprognoser i tidningar. Men uppfattningen om fredagen den 13 lever inte bara kvar utan verkar också förstärkas i vår tid. Det kan man förundras över, säger Jonas Engman.

Enligt Jonas Engman förstärks kopplingen mellan otur och fredagen den 13 av att dagen uppmärksammas i media.

– Det handlar inte om ifall vi tror på det eller inte, vi spelar med som om det vore verkligt. Om det vore så att det finns ett samband mellan olycka och just den här dagen vore det fullkomligt sensationellt, säger han.

Följ ämnen i artikeln