Våren är försenad – men kan snart vara här

Av: TT

Publicerad:
Snödroppar är oftast ett av de första vårtecknen. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT
Snödroppar är oftast ett av de första vårtecknen. Arkivbild.

Vårtemperaturer i stora delar av landet, men än har SMHI inte kunnat konstatera att våren är här på riktigt. Men det kan komma att ändras under de närmsta dagarna när våren tar stora kliv uppåt landet.

Efter en påsk med snöoväder i Sydsverige och minusgrader på flera håll i landet ställer sig många frågan: När är våren här?

– Det ser ut som att vi kan få meteorologisk vår i södra Sverige de kommande dagarna, men vi vet säkert först nästa vecka säger Therese Gadd på SMHI.

Kalmar och Karlshamn hade årets hittills varmaste temperatur – 15,2 grader – under onsdagen.

– Om man tittar på kartan var det vårtemperaturer i hela Götaland och Svealand och även i södra Norrland, men det betyder inte att vi har meteorologisk vår ännu. Det har vi först när det varit mellan noll till tio grader under sju dygn i rad, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

En klass 1-varning är utfärdad för snöfall i Jämtlands län och Norrlands inland. Just nu har våren bara anlänt längs kustlinjen kring Halland, Skåne, Småland och även till Öland och Gotlands sydspets.

TT: Är våren ovanligt sen?

– Den är definitivt sen, normalt sett brukar våren ha kommit till åtminstone Götaland och delar av Svealand såhär års. Men det är vanligt att det varierar mycket från år till år och att bakslag kommer i april och även början av maj, säger Therese Gadd.

Publicerad: