Udin lyckades rädda sin fru – men mamman och sonen dog i tsunamin

Publicerad 2018-12-27

När tsunamin träffade deras hus lyckades Udin Ahok, 46, rädda sin fru från att drunkna.

Men i bråten som tidigare var familjens hem hittades hans mamma och ettårige son döda.

– Jag är så ledsen. Jag kan bara hoppas att de har fått en plats i Guds händer, säger han.

På kvällen den 22 december vaknade Udin Ahok av att en våg träffade hans hus i byn Way Muli på ön Sumatra i Indonesien.

Medan han panikslagen tog sig mot sin 70-åriga mor och ettårige son upptäckte han att hans fru höll på att drunkna i det virvlande vattnet. Han skyndade bort till henne och lyckades i sista stund rädda sin hustru från att föras med av vattenmassorna.

Ändå rinner tårarna ned för hans kinder när nyhetsbyrån AFP träffar honom i ett läger för evakuerade. I rasmassorna som en gång utgjorde familjens hus hittades Udin Ahoks mamma och son döda.

– Jag hann inte rädda min mor och min son. Jag är så ledsen. Jag kan bara hoppas att de har fått en plats i Guds händer, säger han.

Gravida Sulistiwati räddades ur vågorna

I Way Muli bodde även Sulistiwati, som är gravid i sjätte månaden. Hon räddades av en granne som såg henne tumla runt i vattnet.

– Som tur var såg han mig och lyckades dra bort mig från vågen. Sedan sprang vi upp på en höjd tillsammans med våra grannar, säger hon till AFP.

– Det var kolmörkt. Som gravid visste jag inte att jag kunde springa så snabbt. Det var så läskigt. Vi väntade i några timmar tills vattnet drog sig undan.

Myndigheten fick be om ursäkt

Dödssiffran efter tsunamin i Indonesien var på juldagen uppe i 429. Antalet skadade uppgår till 1 485 personer medan 154 har rapporterats saknade. Antalet döda och skadade befaras stiga ytterligare.

– Vi söker fortfarande efter offer som kan vara begravda under bråte, säger Ketut Sukarta, som leder katastrofmyndigheten i provinsen Lampung på Sumatra, till AFP.

Ingen varning hann utfärdas innan vågorna sköljde in över södra Sumatra och Javas västra spets. Flodvågen orsakades av ett utbrott i vulkanen Anak Krakatoa, men Indonesiens katastrofmyndighet uppgav inledningsvis att det inte fanns någon risk för en tsunami. Senare fick myndigheten gå ut med en officiell ursäkt.