Trots Trump-mötet: ”Nordkorea ökar kärnvapenproduktionen”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump sa att Nordkoreas kärnvapenhot var över.

Men istället kan landets kärnvapenproduktion öka, enligt amerikansk underrättelsetjänst.

– Det är många saker som vi vet att Nordkorea länge har försökt dölja för oss, säger en tjänsteman till NBC.

Efter det historiska Singaporemötet mellan Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un den 12 juni fastslog USA:s president att kärnvapenhotet var över.

”Alla kan nu känna sig mycket tryggare än dagen jag kom till makten,” twittrade Trump.

”Det finns inte längre något kärnvapenhot från Nordkorea. Mötet med Kim Jong-un var en intressant och väldigt positiv upplevelse. Nordkorea har väldigt stor potential för framtiden!”

1 av 2 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-un och Donald Trump skrev på ett avtal som skulle minska kärnvapenhotet.

”Försöker bedra USA”

Men nu uppger amerikansk underrättelsetjänst att Nordkorea under de senaste månaderna snarare kan ha ökat sin produktion av kärnvapen.

Enligt NBC, som pratat över ett dussin tjänstemän på CIA och andra underrättelsetjänster, som fått vara anonyma, har Kim Jong-un ökat produktionen av kärnvapenbränsle – på flera hemliga platser utöver den kända anläggningen i Yongbyon.

– Det finns inga bevis för att de minskat sina lager eller upphört produktionen, säger en källa som uppdaterats med den senaste informationen.

– Det finns absolut tveklös bevisning för att de försöker att bedra USA.

Reser till Nordkorea i nästa vecka

I nästa vecka uppges USA:s utrikesminister Mike Pompeo resa till Pyongyang för att fortsätta förhandlingarna om nedmontering av landets kärnvapenprogram, uppger amerikansk media. Men enligt NBC:s källor kan Kim Jong-un ha fortsatt en hemlig produktion medan han försöker få ut så många fördelar som möjligt i möten med Trump-administrationen.

– Det är många saker som vi vet att Nordkorea har försökt dölja för oss under en längre tid, säger en underrättelsetjänsteman.

”Kan finnas fler hemliga anläggningar”

Amerikanska kärnvapenexperten Jeffrey Lewis tror inte att Yongbyon, 10 mil norr om huvudstaden Pyongyang, är landets enda kärnvapenanläggning.

– När Nordkorea byggde anläggningen i Yongbyon 2009 så gjorde Nordkoreanerna det i en takt som antydde att det inte var deras första åk, det vill säga inte den första gången som de satt ihop stora kaskader av centrifuger, säger han till NBC.

Vita Huset hade på lördagsmorgonen ännu inte svarat på uppgifterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE