Tidig kräftsäsong i stora sjöar

TT TT

Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2018-07-23

Den varma sommaren ser ut att kunna bli gynnsam för en tidig kräftsäsong. Arkivbild.

Sommarens många högtryck har värmt upp landets stora sjöar och välmatade kräftor kan tidigt krypa in i fiskeburarna.

– Alla vill äta kräftor på semestern. Och just i år borde det kunna gå rätt så bra, säger forskaren Lennart Edsman.

September är i regel den bästa tiden för kräftfiske. Då har kräftorna vaknat, ätit, bytt skal och går hungriga in i burarna. Förra året var sommaren sval och kräftsäsongen sen.

I år verkar det vara tvärtom. I Vättern fiskas kräftor redan nu av yrkesfiskare.

Annat läge för små sjöar

Däremot gäller en helt annan prognos för landets små sjöar.

– I större sjöar är det bara en fördel. Man får ta varje sjö för sig. I mindre sjöar och bäckar kan det nästan bli för varmt i stället, säger Lennart Edsman, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, som studerat kräftor i 28 år.

Svenska sötvattenkräftor står enbart för en liten del av landets kräftkonsumtion.

I Sverige äts fem miljoner kilo kräftor per år – mest i hela världen per invånare. Mellan 80 och 90 procent importeras, främst från Kina.

Risk att utrotas

Trots prognosen om tidig säsong, är det ingen nyhet att de svenska kräftbestånden inte mår speciellt bra. Det finns två typer av sötvattenkräfta, flodkräfta och signalkräfta. Den sistnämnda bär på kräftpesten och är av EU klassad som invasiv art.

Det största problemet är den illegala utsättningen.

– Flodkräftan kommer att utrotas om inte folk slutar flytta signalkräftor. Vi har knappt 800 lokaler kvar kanske och har sagt att den kan vara försvunnen redan 2022. Snart får vi sätta taggtrådsstängsel runt dem och stoppa in dem på djurpark, säger Lennart Edsman.

Detta till trots får båda typerna av kräftor fiskas. Signalkräftan är dock den typ som fiskas mest. Vanligtvis inleds fisket i början av augusti.

ANNONS