Fem ledamöter bröt partilinjen

Uppdaterad 2016-06-22 | Publicerad 2016-06-21

Nya hårdare asyllagen klubbades igenom i riksdagen

Riksdagen har med stor majoritet klubbat igenom den kontroversiella åtstramningen av asylpolitiken.

Fyra MP-ledamöter gick emot sitt eget parti och valde att rösta nej till lagen. 

Även Liberalernas Birgitta Ohlsson röstade emot – när resten av partiet avstod.

Den ska minska invandringen – men splittrar enligt kritikerna barnfamiljer helt i onödan.

På tisdagseftermiddagen röstade riksdagen igenom en ny, tuffare asyllag som bland annat ska ge flyktingar tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta, och som begränsar möjligheten till anhöriginvandring.

– Även om vi har världens bästa mottagningssystem så har ju inte ens vi något trollspö som gör att vi på kort tid kan trolla fram hundratusentals bostäder, tiotusentals lärare och socialsekreterare och hundratals skolor. Det finns rent fysiska begränsningar för hur många vi kan ta emot, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT.

Flera kritiker menar att förändringarna i utlänningslagen bryter mot FN:s barnkonvention. Morgan Johansson säger dock att regeringen i sin planering inför lagen gjort allt för att den ska följa FN:s regelverk och EU-rätten samt att lagrådet tittat på saken.

– De hade inga invändningar i den delen, att det inte skulle leva upp till internationell rätt, säger han till TT.

”Lägger oss på bottennivå”

Kritiker påpekar även att invandringen till Sverige redan har minskat kraftigt.

– Förra veckan kom det 437 personer till Sverige och sökte asyl. Det är färre än på väldigt många år. Att i det läget gå fram med en så här restriktiv lagstiftning, som lägger oss på en bottennivå tillsammans med fyra andra länder i EU, är inte rimligt i det här läget, säger Johanna Jönsson, integrations- och migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, till Aftonbladet.

Den nya lagen gäller i tre år från den 20 juli 2016. Sverigedemokraterna och Moderaterna vill dock att den ska gälla permanent.

– För oss är det inte ett alternativ att återgå till den tidigare migrationspolitiken, då skulle vi inte ha lärt oss någonting av våra misstag. Vi kommer i god tid att presentera ett förslag på en ny lagstiftning, till exempel med tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav vid anhöriginvandring, säger Moderaternas Johan Forssell.

Gick emot partilinjen

Miljöpartisterna Carl Schlyter, Valter Mutt, Annika Lillemets och Jabar Amin gick emot partilinjen och röstade nej till lagen.

Det var Carl Schlyter och Valter Mutt som tidigare i juni tvingades lämna sina uppdrag som ordförande i EU-nämnden respektive utrikespolitisk talesperson. Som en protest lämnade även Lillemets och Amin sina uppdrag i riksdagen, men satt kvar som ledamöter.

Aftonbladet har sökt Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind och den migrationspolitiska talespersonen Maria Ferm. Båda låter hälsa att de inte har möjlighet att låta sig intervjuas om dagens beslut.

Maria Ferm skickar däremot en skriftlig kommentar.

– Detta är utan tvekan det svåraste beslut vårt parti ställts inför. I politik får inte alla som de vill, men man ska ändå jobba tillsammans med respekt för fattade beslut, skriver hon i ett sms.

Centern röstade mangrant mot förslaget – utom Staffan Danielsson som avstod. KD:s ledamöter lade ner sina röster.

Inga socialdemokrater eller moderater avvek från partilinjen – samtliga röstade ja till den nya lagen.

Läs också:
Det innebär den nya lagen – ”splittrar familjer”