Över 38 000 saknar fortfarande ström efter stormen Alfrida

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2019-01-03

Över 38 000 elkunder är fortfarande utan ström efter stormen Alfridas framfart, de allra flesta av dem i Stockholms län. På vissa öar kan det som längst bli uppemot tre dygns väntan innan strömmen är tillbaka.

Stormen Alfridas härjningar slog hårt mot Upplandskusten, med vindar på över 30 meter i sekunden som knäckte stolpar, lyfte tak och lämnade efter sig träd som plockepinn över ledningar, byggnader och vägar. Hos Vattenfall saknar vid 7-tiden på torsdagsmorgonen fortfarande 29 000 kunder el, av dem drygt 25 000 i Stockholms län och 4 000 i Uppsala.

Hos Eon var 6 400 kunder utan ström, och hos Ellevio drygt 2 600.

Flyger ut reservkraftverk

På morgonen återupptog Vattenfall det mödosamma arbetet med att reparera alla ledningar.

– Från sex i morse har vi gått ut på bred front. Vi har fått tillgång till entreprenörer som är klara i nordöstra Götaland och Bergslagen, och helikoptrar som kommer att flyga ut med reservkraftverk till öar, säger Mikael Petrovic Wågmark på Vattenfalls pressjour.

Enligt prognosen kommer de närmast fastlandet att få strömmen åter till klockan 18 i kväll. Längre ut, som på Ingarö och Nämdö, kan det dröja till fredag kväll. Som längst kan det innebära tre dygn utan ström för somliga.

– Förhoppningsvis går det snabbare, men i värsta fall kan det ta längre tid för på sina håll kan det behöva dras nya ledningar, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Gotlänningar utan telefon

På onsdagskvällen gick räddningstjänsten ut med ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, och uppmanade gotlänningar som behövde larma 112 att bege sig till någon av de jouröppna brandstationerna. Telefonerna på ön fungerar inte säkert, och det gör att det inte går att nå nödnumret. Uppmaningen gäller även dem som har trygghetslarm.

– Det var jag som tog beslutet igår. Min bedömning var att dt inte fanns några andra alternativ, säger Mats Eriksson, tjänsteman i beredskap på Gotland och till vardags hamnchef.

Strömavbrott orsaken

Hans preliminära bedömning är att orsaken till kommunikationshaveriet är strömbrist.

– Det var strömavbrott över hela ön, det låg träd över ledningar överallt. Det gjorde att det fasta telefonnätet inte fungerade, och inte heller mobilnätet.

I stort sett hela Gotland har återfått strömmen på torsdag morgon. Men även i dag uppmanas nödställda gotlänningar som inte kan ringa 112 att bege sig till brandstationer för att larma. Fram till klockan 12 i dag, torsdag, kommer uppmaningen att ligga kvar, men nu ska Mats Eriksson träffa länsstyrelsen och det lokala elbolaget GEAB för att bestämma hur de ska göra framöver.

Härdade gotlänningar

Han konstaterar att gotlänningar trots allt är ett rätt härdat släkte, de har en lång räcka elavbrott bakom sig de senaste månaderna då elförsörjningen till ön renoverats. Frågan är hur det skulle ha varit om ett kommunikationshaveri som detta inträffat på andra platser, där vanan vid att basfunktioner sviktar inte är lika stor.

– Ja, tyvärr är gotlänningar väldigt härdade. Men det är ingen slump att vi inom myndigheter jobbar mer med krisfrågor numera. Sedan får man diskutera var i samhället sårbarheter får ligga kvar. Det här kommer säkert att utvärderas framöver, säger Mats Eriksson.

Under natten har det dock varit lugnt på Gotland.

– Vad jag vet har det inte varit några besök på brandstationerna, säger Åsa Sköld vid Storstockholms räddningstjänst på torsdagsmorgonen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln