#MeToo-rörelsen

Mattsson vill inte kommentera anklagelser mot Expressen-reporter

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Flera kvinnor har beskrivit Expressen-journalisten som ”närgången”, ”utnyttjar sin makt” och ”alltid objektifierar”.

Men tidningens chefredaktör vägrar att kommentera anklagelserna.

”Det är en principfråga och har inget att göra med anonyma citat i Aftonbladet”, skriver han i ett mejl till branschtidningen Resumé.

Under onsdagen publicerade Aftonbladet en artikel om en Expressen-journalist som pekas ut för sexism och olämpligt beteende.

Aftonbladet sökte Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör, under hela gårdagen och även under dagen utan framgång. Han har inte återkommit.

”Rädd och äcklad”

Nu kommenterar Thomas Mattsson uppgifterna i Aftonbladet-artikeln till branschtidningen Resumé.

”Vi kommenterar inte påstådda kontakter med eventuella uppgiftslämnare, det är en principfråga och har inget att göra med anonyma citat i Aftonbladet – du får samma svar oavsett vilket ämne eller vilken medarbetare du frågar om”, skriver Expressens chefredaktör i ett mejl till Resumé.

”Om, och jag säger om, det finns något att hantera eller diskutera på Expressen eller om Expressen så förhåller vi oss till det precis som man ska i interna processer på personalenhet och HR-avdelning.”

En av kvinnorna Aftonbladet varit i kontakt med säger att Expressen-reportern skickat flera grova sms.

– Han var granskande journalist på en av de ledande kvällstidningarna. Jag var nyanställd pressekreterare. Han skrev otroligt vulgära sms med oralsex som tema och ville att jag skulle ta en taxi ner till Svampen på Stureplan för en utekväll. Jag ville inte, säger hon.

– Jag var så skakad, rädd och äcklad.

Andra kvinnor har berättat liknande historier. De beskriver mannen som ”närgången”, ”utnyttjar sin makt” och ”alltid objektifierar”.

Reporterns försvar: ”Glad jargong”

Expressen-reportern bemötte kvinnornas berättelser via sms till Aftonbladet.

– Det ingår i mitt uppdrag att söka kontakt med politiska företrädare både på och utanför arbetstid, och om jag vid något tillfälle har uttryckt mig eller skämtat på ett sätt som har missuppfattats är jag ledsen för det, skriver han.

– Jag har förstås aldrig någonsin försökt hota till mig en nyhet.

– Det stämmer att jag kan ha en glad jargong mot både män och kvinnor, men jag har ingen avsikt att förminska någon, tvärtom värnar jag så klart alla mina källor.

Thomas Mattsson kommenterade Aftonbladets publicering efter att Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, kritiserat honom i en krönika.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

”Expressenjournalist skickade sms om oralsex”

ÄMNEN I ARTIKELN

#MeToo-rörelsen

Expressen

MeToo

Thomas Mattsson

Aftonbladet

Resumé