Porosjenko och patriarken överens om kyrka

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Patriark Bartholomeus I kysser Ukrainas president Petro Porosjenko farväl efter deras möte i Istanbul.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Patriark Bartholomeus I kysser Ukrainas president Petro Porosjenko farväl efter deras möte i Istanbul.

NYHETER

Ukrainas president Petro Porosjenko och den ortodoxa kyrkans främste patriark Bartholomeus I har träffats och skrivit under en formell överenskommelse om ett erkännande av en fristående ukrainsk kyrka.

Bartholomeus I, som sitter i den ortodoxa kyrkans historiska huvudsäte i turkiska Istanbul (tidigare Konstantinopel, huvudstad i det Bysantinska riket) meddelade den 11 oktober att Ukrainas ortodoxa kyrka ska betraktas som fristående från patriarkatet i Moskva. Ett "katastrofalt" besked enligt det ryska patriarkatet, som då klippte alla band till Konstantinopel-patriarkatet.

– Å det ukrainska folkets vägnar är jag väldigt tacksam inför hans helighet och alla biskopar inom det ekumeniska patriarkatet för det extremt viktiga och kloka beslutet att öppna guds väg för den ukrainska nationen och dess kyrka, säger Petro Porosjenko.

Den ryske biskop Hilarion, som hanterar den rysk-ortodoxa kyrkans relationer med omvärlden, beskriver beslutet som helt och hållet politiskt och anklagar patriark Bartholomeus för att vilja så split i Moskvas domän.

Publicerad:

LÄS VIDARE