Dement fick handtag i ändtarmen - personalen frias

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den dementa 80-åriga kvinnan fick ett bromshandtag från en rullstol uppstoppat i ändtarmen.

Undersköterskan som arbetade ensam på avdelningen den aktuella natten åtalades för grovt olaga tvång.

I dag meddelade tingsrätten att kvinnan frias.

Aftonbladet har tidigare skrivit om den uppmärksammade händelsen som ägde rum på ett demensboende i västra Sverige förra sommaren.

När morgonpersonalen tog över på morgonen upptäckte två personer ur personalen att en då 80-årig dement kvinna hade något uppstoppat i ändtarmen. Det visade sig vara ett bromshandtag tillhörande 80-åringens egen rullstol. Dessutom hade kvinnans trygghetslarm tagits bort. Trygghetslarmet ska bara tas av från handleden när personalen duschar de äldre, men armbandet låg på ett bord.

Jobbade ensam på avdelningen

En kvinna som jobbade ensam på avdelningen under natten misstänktes och åtalades för grovt olaga tvång. Men kvinnan frias nu helt efter händelsen.

Den första reaktionen från personalen var att det skett en våldtäkt. Men vid en närmare granskning klarnade snart bilden. Kvinnan hade haft diarré på natten och en i personalen ska då tröttnat och försökt stoppa avföringen med handtaget, enligt misstankarna.

Den åtalade är en medelålders kvinna som arbetat länge inom vård och omsorg. Hon var timanställd och ingick i den så kallade poolverksamheten. När den hemska upptäckten gjordes och polisanmäldes hade kvinnan redan fått sparken på grund av en annan incident.

I förhör har kvinnan nekat till brott. Hon säger att hon varken vet hur bromshandtaget hamnade i 80-åringens ändtarm eller hur trygghetslarmet hade tagits bort. Hon uppger att hon endast sett 80-åringen ligga och sova. Hon hade ingen kontakt med kvinnan under kvällen, uppger hon i förhör.

Kan inte uteslutas att någon annan var där

Tingsrätten slår fast att den 80-åriga kvinnan inte kunde utföra skadan på sig själv. Hon var inte tillräckligt stark för att slita av handtaget, och kunde inte röra sig tillräckligt. Inte heller någon annan av de boende kan vara skyldig. Det enda rimliga är att någon i personalen utsatt kvinnan för övergreppet. Att undersköterskan arbetade ensam på den aktuella avdelningen under natten är förstås besvärande för henne, menar tingsrätten. Men det fanns också en till personal i huset. Hon arbetade som så kallad löpare och rörde sig mellan avdelningarna. Det går inte att utesluta att hon varit på avdelningen under natten. Personen har dock inte blivit förhörd i målet.

De boende var oroliga

Flera andra av de äldre på boendet har blivit utsatta för vanvård den aktuella natten. De hittades liggande i ovanligt mycket avföring och urin. Personalen märkte också att vissa av de boende var ovanligt oroliga den där morgonen. Men det är ingenting som påverkar tingsrättens bedömning av kvinnans skuld i det här fallet.

Tingsrätten friar därför den åtalade kvinnan eftersom det inte går att utesluta att någon annan än hon har fört upp handtaget i 80-åringens ändtarm.

80-åringen dog innan domen förkunnades. På grund av sin demens blev hon aldrig förhörd om vad som hänt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN