Barnabokens mamma säljer allt för adoptivson i Indien

Uppdaterad 2015-06-26 | Publicerad 2015-06-25

Anna Wahlgren lämnar hemmet i Jämtland

Barnuppfostringsgurun Anna Wahlgren, som de senaste åren hamnat i blåsväder, lämnar landet.

Hon har bestämt sig för att åldras hos indiske adoptivsonen i Goa.

Nu ställer hon till med gårdsauktion och säljer allt.

Ålderdomen gör sig bättre i Indien än i Sverige. Det har landets kanske mest kända barnuppfostrare, författaren och debattören Anna Wahlgren, bestämt sig för.

– Min adoptivson säger till mig att vila, skriva, göra ingenting och vara lycklig. Det ska jag göra, säger Anna Wahlgren till Aftonbladet.

Därför säljer hon den 15 juli sitt hem med nio byggnader i Jämtland där hon bott med barn och sjunde maken skriver Länstidningen i Östersund.

–  Jag tar det jag kan släpa i väskan. Om du skulle flytta och fylla väskan med det absolut viktigaste skulle du inse att det inte är så mycket. Minnena sitter i hjärtat, säger Anna Wahlgren.

Flyttar till sin indiska familj

Allt som finns i det välkända hemmet ska bort. Allting finns i Indien, säger Anna.

– Det skulle vara klassisk musik, det klarar jag mig inte utan, men det finns egentligen inte i Sverige heller. Däremot har jag en bra samling så den tar jag med, säger hon.

Till hösten flyttar hon till Goa enligt Länstidningen i Östersund. Där väntar den 32-årige man som hon för många år sedan tog till sig som en adoptivson.

– I april vigde jag honom och hans fru och det finns två små barn med i bilden också. Så jag har redan ett boende och en familj i Indien, säger Anna som inte tycker att steget att flytta dit permanent är så stort.

Vill få respekt

Hon har bott i Indien till och från i över 20 år, skillnaden nu är att det inte finns någon bostad att hälsa på hemma i Sverige. Även hyresrätten i Stockholm är släppt enligt Länstidningen i Östersund.

– Så länge jag orkar resa till Sverige kommer jag göra det. Men jag är 73 år nu.

Anna säger att hon inte vill åldras i Sverige. Hon orkar inte lika mycket längre och sedan många år lider hon av fästingsjukdomen borrelia. Att en äldre dam får respekt och hjälp i Indien och att där finns en andlig dimension hon lockas av.

– Indien är ett framtidsland i allra högsta grad, säger Anna.

Annan kärlek i Indien

Förutom sina många barn har Anna blivit omtalad i Sverige för sina sju äktenskap. Någon ny livskamrat förväntar hon sig inte att hitta i Indien.

- Jag är fullständigt ointresserad av sex och har varit det länge. Men det finns en annan kärlek den upplever jag där. Det är den kärleken som föräldrar får från sina barn. I Sverige är vi väldigt sexfixerade men det finns en annan större kärlek och jag har den stora nåden att leva i den kärleken, säger hon.

Fortsätter följa debatten

Anna Wahlgren har i sitt hemland gjort sig känd som en passionerad och kontroversiell debattör som inte lämnar någon oberörd. Det mesta har handlat om barnuppfostran och hennes på senare tid ifrågasatta metoder. I sin bok ”Felicia försvann” berättade dottern Felicia om en mörkare sida av supermamman Wahlgren som ditintills setts som en guru inom barnuppfostran. Anna kontrade med boken ”Sanning eller konsekvens”. I Indien planerar hon inte att göra sin röst hörd på samma sätt.

– Jag ska följa med i debatten i Sverige så gott jag kan, men jag är pensionär. Debatter i Indien orkar jag inte ge mig in i, säger Anna.

Istället är det skrivandet hon ser fram emot. Förra året kom hennes senaste bok "Breven från Indien" som hon säger förklarar mycket av det som händer nu. Kanske blir det fler böcker om Indien i framtiden.

– Det får jag hoppas. Det enda jag vet är att om jag slutar skriva så kan ni lika gärna säga åt mig att sluta andas, säger Anna och ursäktar sig.

Nu måste hon skynda vidare med förberedelserna för husförsäljning och livet i Indien.