Syriens sista strid

Publicerad 2018-01-15

Idlib är den sista utposten för de jihadister och rebeller som fortfarande slåss mot diktatorn Bashar al-Assad i Syrien.

Nu har regimtrupperna inlett en blodig offensiv för att krossa motståndet – och enligt aktivister har flera sjukhus bombats.

Turkiet varnar för att offensiven hotar den bräckliga fredsprocessen.

Beväpnade jihadister i Idlib

Nyhetsbyrån Reuters uppger att 100 000 människor tvingats fly striderna sedan den 1 december. Minst 96 civila, inklusive 27 barn har dödats av bombattacker, som även riktats mot flera sjukhus.

– Du löper lika stor risk att utsättas för en attack om du är på ett sjukhus som på vilket annat ställe som helst. Några skulle nog säga att risken är större, säger FN-sändebudet Jan Egeland, enligt New York Times.

Den syriska regimen backas av ryska bombflyg. NYT skriver att en del av förklaringen till den ökade ryska aggressiviteten i Idlib kan vara att ryska baser i Syrien utsatts för attacker från drönare. Enligt Ryssland är det Idlib-rebeller som styr drönarna, som ursprungligen kommer från Ukraina.

Målet med offensiven är att återerövra en motorväg som binder samman huvudstaden Damaskus med storstaden Aleppo, som delvis bombades till spillror år 2016.

Idlib, en provins i nordvästra Syrien som är lika stort som Stockholms län, är det sista stora fästet som fortfarande kontrolleras av oppositionen. Det var dit som många av de rebeller som evakuerades ur Aleppo hamnade.

Enligt bedömare består rebellerna i området framför allt av jihadister som tillhör grupper som är kopplade till al-Qaida.

Idlib ligger egentligen i en nedtrappningszon där det ska råda vapenvila. Detta efter ett avtal som förhandlats fram av Ryssland, Iran och Turkiet, som alla har intressen eller strider i Syrien-kriget.

I veckan kritiserades därför offensiven av Frankrikes och Turkiets regeringar, samt FN, som menar att den syriska regimen använder närvaron av jihadister i området som en ursäkt för att terrorbomba civila och för att kringgå avtalet om vapenvila. Jihadistgrupper är exkluderade från vapenvilan.

På torsdagen initierade den Fria Syriska armén, en allians av jihadister och mer moderata rebeller som stöds av Turkiet, en motattack. Enligt en talesperson återtogs 15 byar, något som den syriska regimen avfärdade som propaganda.

Idlib-provinsen har runt 2,5 miljoner invånare varav 1 miljon befinner sig i olika flyktingläger runt om i området.

FN har också uppmanat regimen till en ”humanitär paus” i Damaskusförorten Ghouta, ett annat av få kvarvarande områden som kontrolleras av rebeller. Där beräknas 400 000 civila sitta instängda. Minst 85 människor har dödats de två senaste veckorna, enligt FN.

Senare i januari ska Ryssland, Iran och Turkiet mötas för nya samtal om Syriens framtid. Enligt Turkiet måste bombningarna upphöra för att mötet ska kunna hållas.

INTERAKTIV GRAFIK: IS-kontrollerade områden 2016 – och nu