Peter Hultqvists attack mot statsministern: ”Slarvig och ogenomtänkt”

Publicerad 2022-11-16

”Ynkligt och svagt”, sa Moderatledaren Ulf Kristersson när förra regeringen inte skickade artilleri till Ukraina.

När Kristersson presenterade nya regeringens första Ukrainapaket var även det utan Ukrainas önskade anfallsvapen.

– De har bara bevisat en sak och det är att de inte var seriösa i valrörelsen, dundrar tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S).

Sverige skickar ett omfattande militärt stödpaket till Ukraina där det ingår ett avancerat luftvärnssystem, som kan skydda landet mot ryska bombningar.

Men ett särskilt militärt stöd lyste med sin frånvaro:

Det svenska artillerisystemet Archer, som länge stått högt på Ukrainas önskelista.

Förre försvarsministern Peter Hultqvist, nu ordförande i försvarsutskottet, ställer sig bakom det paket med luftvvärnssystem, ammunition och vinterutrustning som regeringen valt att skicka.

”De uttalade sig på dåliga grunder, då de inte informerat sig ordenligt om läget”, säger Peter Hultqvist.

”Dåliga grunder”

Men han skickar i sin tur en rejäl känga mot högerpartierna och Ulf Kristersson som under valrörelsen vevat om att Sverige borde ha skickat artilleri för längesedan.

– De uttalade sig på dåliga grunder, då de inte informerat sig ordenligt om läget, säger Peter Hultqvist.

Han fortsätter:

– De var slarviga och ogenomtänkta och drev det som en kampanjfråga. Jag försökte förklara att det inte var lämpligt att hålla på så, då man måste göra en grundlig analys. Det har Försvarsmakten nu gjort och det uppdraget har regeringen nu grundat sina beslut på, säger Peter Hultqvist.

I ett mejl till Omni 31 augusti ansåg Ulf Kristersson att regeringen agerade ”ynkligt och svagt” när man inte skickade Archer.

Ulf Kristersson tyckte tidigare att regeringen agerade ”ynkligt och svagt” när man inte skickade Archer till Ukraina.

Skulle agera direkt

Någon dag tidigare hade Kristersson tillsammans med KD:s Mikael Oscarsson krävt att regeringen skulle agera på Ukrainas vädjan att skicka Archer.

– En ny regering kommer att fatta det beslutet, det finns inga skäl att tveka. Jag förstår inte varför regeringen dröjer med ett besked, sa Kristersson då.

När nya regeringen nu är på plats, har statsminister Ulf Kristersson ändrat uppfattning.

– De försökte utnyttja en situation för att skapa sig politiska poänger på ett område de uppenbarligen inte behärskade och var informerade om. Det tycker jag är väldigt dåligt gjort.

Försvarsminister Pål Jonson.

Försvarsminister Pål Jonson säger via sms till Aftonbladet att paketet Sverige skickar nu är det största paketet hittills gällande militärt stöd.

– De luftvärnssystem som Sverige nu skickar är idag högst upp på Ukrainas prioriteringslista. Högre upp än artilleri. Det går inte att skicka allt på en gång, och därför valde vi det som Ukraina helst vill ha just nu. Frågan om ytterligare stöd till Ukraina, bland annat artillerisystem, bereds, där får vi återkomma.

– Sverige skickar nu det största paketet hittills med militärt stöd, större än alla hittills sammanlagt. Att Peter Hultqvist klagar över det är märkligt. Det är onödigt att göra partipolitik av detta.

Artilleriregementet i Boden genomför en skjutning med en hel bataljon Archer, 12 pjäser samtidigt.