Schackförbundet utreder fuskanklagelser

Av:  TT

Den 19-årige schackspelaren Hans Niemann (höger) anklagas för fusk sedan amerikanen slagit världsmästaren Magnus Carlsen.
Den 19-årige schackspelaren Hans Niemann (höger) anklagas för fusk sedan amerikanen slagit världsmästaren Magnus Carlsen.

Har den norske Magnus Carlsen rätt i sina anklagelser om att uppstickaren Hans Niemann fuskat?

Och om inte, vad väntar då för straff för Carlsen? Det är frågetecken det internationella schackförbundet Fide ska försöka räta ut.

Schackvärlden är splittrad över vad som beskrivits som en av schacksportens största skandaler genom tiderna. Norrmannen har fått kritik för att ha kommit med fuskanklagelser utan att kunna lägga fram konkreta bevis, skriver VG.

Carlsen skrev i måndags på Twitter att ”Fusk i schack måste tas på allvar och utgör ett existentiellt hot mot spelet”, och:

”Jag tror att Niemann har fuskat fler gånger, och mer nyligen, än vad han har erkänt.”

Avbröt onlinematch

Den 19-årige Niemann besegrade chockartat Carlsen under en turnering i St Louis, USA, i början av september. Den femfaldige världsmästaren Carlsen svarade med att dra sig ur turneringen – ett brott mot en oskriven regel i schackens värld.

När de möttes på nytt i en onlinematch för en vecka sedan gav Carlsen upp efter bara ett drag, vilket väckte ytterligare uppståndelse och spekulation.

Niemann har erkänt att han två gånger i ung ålder fuskat under onlinematcher med hjälp av ett datorprogram, men har också betonat att det hör till det förflutna.

Norrmannen skrev i måndags vidare att han vet att många blev frustrerade, att han själv är frustrerad och att det finns mer som han vill säga.

”Tyvärr får jag inte säga mer om det här än vad Niemann uttryckligen godkänner att jag får säga”, skrev han.

Riskerar avstängning

Nu frågar sig tyske Klaus Deventer, medlem i Fides fair play-kommission, om det finns bevis som styrker anklagelserna.

– Om vi kommer fram till det skickar vi vidare saken till disciplinnämnden och vi kommer även att se om det förekommit falska anklagelser, säger han till tyska t-online.

Båda spelarna riskerar böter och avstängningar.

Publisert: